fot. Alta Langa Piemonckie bollicine to dziś włoska czołówka. Choć sama apelacja liczy niewiele ponad dwie dekady, wina musujące metodą tradycyjną robi się w północno-zachodniej Italii od ponad półtora stulecia.…
Wina ze światowej czołówki, doskonała kuchnia – i tradycyjna, i nowoczesna – świetnie przygotowane trasy rowerowe i piesze, muzea, galerie i klasztory pełne dzieł starych mistrzów i współczesnej awangardy. Niederösterreich.…
fot. Inka Wrońska Pozostawiając pétrusy i sassicaie na inne okazje, w trzeci czwartek listopada cieszcie się beaujolais nouveaux – młodziutkim winem, które jest po prostu fajne. Inka Wrońska Opisywana historia…
fot. Inka Wrońska Na samym początku powiedzmy wyraźnie jedną rzecz: wina w stu procentach naturalne niemal nie istnieją. Sławomir Chrzczonowicz Nawet te biodynamiczne, nie mówiąc już o ekologicznych, zawierają całkiem…
Czy po Polskiej Toskanii czas na Polską Andaluzję? Robinia, najnowszy eksperyment Winnicy Płochockich, sprawia, że takie określenie wydaje się możliwe. Tekst i zdjęcia: Maciej Nowicki Moim planem na pojedyncze recenzje…
fot. Kevin Kelly / Unsplash Jakiś czas temu na łamach New York Timesa pojawił się artykuł Alice Feiring, znanej propagatorki win naturalnych. Miał prowokacyjny tytuł Is Natural Wine Dead, a…
Trzeci odcinek premier świętomarcińskich win poświęcony jest producentom niskointerwencyjnym. W dodatku recenzujemy propozycje nie tylko winiarskie! Tekst i zdjęcia: Maciej Nowicki Jeszcze przed długim weekendem związanym z Narodowym Świętem Niepodległości…
fot. Edoardo Vaccaroli Skrzyżowanie historycznych wpływów uczyniło z górzystego południa Lombardii wyjątkowy region winiarski. Znajdziemy tu jedne z najlepszych w Italii bąbli, włoską kolebkę pinot noir, doskonałe rieslingi, a nawet…
fot. Nittardi Nittardi to dziś jedna z lepiej rozpoznawalnych marek Chianti Classico. Winiarnia z Castelliny in Chianti, odnowiona przez niemieckiego wydawcę i właściciela galerii sztuki Petera Femferta, jest źródłem godnych…