Skip to content Skip to footer
80808080
od
mood-winery-1
mood-winery-2
O nas

Najlepsze w Polsce pismo o winie

Ferment to zupełnie inny portal o winie – dynamiczny, na czasie, dla ludzi. Jesteśmy otwarci nie tylko na branżę, lecz również na stale rosnącą grupę amatorów wina, którzy chcą pić je świadomie. To dla nich śledzimy trendy winiarskie i gastronomiczne – te, które już do nas przyszły i te, które dopiero przyjdą.

W centrum naszego zainteresowania są nie gleby, roczniki czy technika winifikacji, lecz człowiek. Piszemy przede wszystkim o winiarzach, importerach, restauratorach, przedstawicielach winiarskiego biznesu, innowatorach i pasjonatach, dzięki którym wino nie przestaje być ciekawe.

Robimy to w sposób przystępny i komunikatywny. Zespół Fermentu, zaprawiony w szkoleniach dla różnych grup odbiorców, tworzy treści merytoryczne, umieszczając wino w jego naturalnym, użytkowym kontekście.

our mission

We create legendary wines for your pleasure & inspiration

Jesteśmy otwarci nie tylko na branżę, lecz również na stale rosnącą grupę amatorów wina, którzy chcą pić je świadomie. To dla nich śledzimy trendy winiarskie i gastronomiczne – te, które już do nas przyszły i te, które dopiero przyjdą. W centrum naszego zainteresowania są nie gleby, roczniki czy technika winifikacji, lecz człowiek. Piszemy przede wszystkim o winiarzach, importerach, restauratorach, przedstawicielach winiarskiego biznesu, innowatorach i pasjonatach, dzięki którym wino nie przestaje być ciekawe. Robimy to w sposób przystępny i komunikatywny. Zespół Fermentu, zaprawiony w szkoleniach dla różnych grup odbiorców, tworzy treści merytoryczne, umieszczając wino w jego naturalnym, użytkowym kontekście.

Organic Grapes

Consectetur adipiscing elit, sed do eiusm od tempor incididunt ut labore.

Sustainable Farming

Consectetur adipiscing elit, sed do eiusm od tempor incididunt ut labore.

Oak Aging Barrels

Consectetur adipiscing elit, sed do eiusm od tempor incididunt ut labore.
for wine lovers

All you need is love & a nice bottle of wine

featured wine

When you're in the mood for a drink, drink good wine

«
Ferment

Nasz zespół

Wojciech Bońkowski MW

Pisze o winie po polsku i angielsku od 1999 roku. Współtwórca przewodnika Wina Europy (2003, 2005, 2009), Magazynu Wino (2002–2010), Winicjatywy (2012) i Fermentu (2017). Juror m.in. Decanter World Wine Awards i 50 Great Greek Wines. Członek Académie Internationale du Vin. Od lutego 2023 pierwszy polski Master of Wine. Spróbował jednego dnia 289 win portugalskich i przeżył. Preferuje Włochy, Grecję, Austrię, tokaj, porto, szampana – niekoniecznie w tej kolejności.

Tomasz Prange-Barczyński

Krytyk winiarski, dziennikarz; redaktor naczelny periodyku Ferment. Pismo o winie. Autor książek Riesling i tapasyWłochy. Przewodnik po winach, regionach, odmianach (wraz z Wojciechem Bońkowskim), Europa na winnych szlakachŚwiat na winnych szlakach i wielu innych. Twórca programów telewizyjnych i radiowych o tematyce winiarskiej. Edukator. Sędzia w międzynarodowych konkursach winiarskich.

Inka Wrońska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca portalu FermentMag.pl, zastępczyni redaktora naczelnego magazynu Ferment. Pismo o winie. Przez kilka lat naczelna magazynu Kuchnia, potem pracowała m.in. w magazynie Kontynenty oraz przewodniku Gault&Millau Polska; współpracowała też z Wydawnictwem Agora jako redaktorka książek. Prowadzi zajęcia dla słuchaczy Food Studies warszawskiego Uniwersytetu SWPS. Jej teksty o pochodzeniu nazw najsłynniejszych dań świata regularnie ukazują się na portalu Słówka. Magazyn o języku (wyborcza.pl). 

Maciej Nowicki

O tym na jakiej degustacji aktualnie przebywa, podobno najłatwiej dowiedzieć się z jego Instagrama. Choć są tacy którzy uważają iż posiadł zdolność bilokacji. Polskie wino kocha miłością bezgraniczną, rozkładając je na czynniki pierwsze w tekstach i w mediach społecznościowych. Eksploruje też polskie winnice, prowadzi festiwale i seminaria, sędziuje w konkursach winiarskich i edukuje o rodzimym winiarstwie. Każdą pozostałą wolną chwilę poświęca na wina naturalne i odwiedziny na Morawach.

Ewa Rybak

Z wykształcenia iberystka, w Fermencie odpowiada za marketing oraz eventy degustacyjne zarówno o charakterze biznesowym, jak i przeznaczone dla konsumentów. Z branżą winiarską związana od ponad 15 lat. Pierwsza blogerka winiarska w Polsce, autorka rozdziału o Polsce w krajowym wydaniu Kursu wiedzy o winie Jancis Robinson i przekładów książek (Zrozumieć WinoWino i jedzenie). Jest współzałożycielką, współautorką koncepcji i dziennikarką Fermentu. Doświadczenia z tych wielu obszarów przekłada na skuteczną współpracę z regionami winiarskimi, importerami i dystrybutorami w zakresie promocji wina w Polsce; tworzy koncepcje atrakcyjnych wydarzeń winiarskich.

I was delighted with the wine tasting. Truly, these were the best Chardonnay and Carmener I’ve ever tasted. I enjoyed a wonderful and friendly atmosphere. Thank you for a great day. I will definitely be back again soon with my friends!

John Lee

John Lee

Florida

Love, love, love! I absolutely adore your wine selection and friendly staff. Beautiful environment for wine tasting. No better place to spend a lovely evening with friends or loved ones. I’d like to come back again as soon as I can.

Layla Gordon

Layla Gordon

Chicago

Wonderful wine gives me a good mood, and does not give heaviness in the legs and head. It looks elegant in a glass and helps to have fun flirting. I have been drinking my favorite wines from your vineyard since 2008 and couldn’t be any happier!

Alex Moore

Alex Moore

Los Angeles

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.