W ostatnich latach produkcja wina w Romanii, podobnie jak w wielu innych apelacjach, systematycznie spada. Jednocześnie rośnie liczba najlepszych w teorii i praktyce sangiovese z pojedynczych podstref (MGA). Nieco wolniej,…
Frank Cornelissen, belgijski sommelier, który osiedlił się na Etnie i robi tam kultowe wino Magma
Południowo-wschodni kraniec Sycylii to jedno z najbardziej fascynujących miejsc Wyspy Słońca. Przez stulecia osiedlali się tu kolejni kolonizatorzy, a miasta były niszczone przez trzęsienia ziemi, po czym powstawały jak feniks…
„Kiedy jedzie się przez alföld, powiedzmy przez komitat Bács- -Kiskun, z Kecskemét przez Solt do Kiskőrös, przez chronioną pusztę Parku Narodowego Kiskunság, wydaje się, że Węgry są większe niż w…
Dwadzieścia parę lat temu spędziłem kilka dni w szkole sommelierów we Włoszech i tam po raz pierwszy zetknąłem się z „mapą języka”, koncepcją utrzymującą, że nasz język podzielony jest na…
Tempo upływu czasu bywa dla nas szokujące, kiedy zdamy sobie sprawę, że od debiutu jakiejś piosenki lub filmu, który wciąż wydaje nam się nowy, minęło już 10 lat. Podobne wrażenie…
Cebreros nie jest szczególnie urodziwym miasteczkiem winiarskim. Dominuje architektura dwudziestowieczna, nie spotkamy tu enoturystów, a najważniejsze bodegi mieszczą się w budynkach starych spółdzielni lub magazynach. Po pustych uliczkach snuje się melancholia,…
Otóż jestem w Sandomierzu. Miasteczko położone jest – jak San Gimignano – na wysokiej górze. Tę ma nad włoskim miastem przewagę, że u stóp jego płynie majestatyczna i wspaniała Wisła.…
Jest pan pionierem nowoczesnego winiarstwa w Grecji. Jak to się stało, że zainteresował się pan tłoczeniem wina i trafił pod skrzydła profesora Émile’a Peynauda, osoby, która zrewolucjonizowała współczesne techniki winifikacji…