fot. Diren Vineyards 3200 lat temu pod Troją „słodkie jak miód wino” było dla wojów panaceum na wszystkie problemy. Współczesne wina tureckie mogą tylko marzyć o takiej pozycji, we własnym…
fot. Divus Mołdawia jest jednym z największych eksporterów win do Polski, a Polska – jednym z największych odbiorców win z tego małego, ale płynącego winem kraju. Wojciech Bońkowski MW…
Informacja prasowa Święto włoskiego wina już 5 czerwca (środa) zawita do hotelu Marriott w Warszawie. Wielbiciele wina po raz dziesiąty spotkają się podczas Borsa Vini Italiani, by celebrować i odkrywać…
fot. Bekky Bekks / Unsplash Siarkowanie podczas butelkowania nie pozbawia wina elementu naturalności, nie zmienia charakterystyki drożdży i flory bakteryjnej, czyli wpływu terroir, natomiast zabezpiecza wino przed przedwczesnym utlenieniem w…
fot. Brandi Redd / Unsplash Oprawa wizualna polskich win przez długi czas – mówiąc dyplomatycznie – nie nadążała za ich rosnącym poziomem. Jednak ostatnie lata to okres intensywnego nadrabiania zaległości.…
fot. Daniel Vogel / Unsplash Porównanie z turystyką wypoczynkową wypada raczej korzystnie, choć podróżowanie szlakiem wina ma i ciemniejsze strony. Sławomir Sochaj W raportach dotyczących prognoz rozwoju rynku turystycznego na…
fot. Fabian Oelkers / Unsplash Etykietki win są niczym twarze. W pewnym momencie nawet te najbardziej ukochane opatrują się i przestają – na czas jakiś – pociągać. Marek Bieńczyk Z…
fot. Inka Wrońska Rosato smakowało wiśniami i czarnymi czereśniami, było przyjemnie schłodzone. Bardzo dobre, powiedziałam. Primitivo zawsze dobre, potwierdził kelner. Inka Wrońska No i co ja będę pić w stolicy…
Endemiczne dalmackie odmiany – pošip, grk, plavac mali, tribidrag, babić – zapewniają oryginalność winiarzom rozsianym między Primoštenem a Dubrownikiem. Jednak dopiero wyrwane naturze heroiczne siedliska na skalnych nadmorskich zboczach dają…