fot. Tomasz Prange-Barczyński Louise Pommery, obok Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, była jedną z najpotężniejszych wdów zarządzających produkcją wina w Szampanii w XIX wieku. To za jej sprawą świat ujrzał w 1874…
fot. Mattia Rizzi To, że grillowany węgorz w rosole smakuje najlepiej z vin jaune, jest jasne. Dlaczego jednak warto popijać lody śmietankowe ciemnym piwem? Odpowiada najlepszy sommelier Włoch roku 2022,…
fot. Maciej Nowicki Wyniki tegorocznego konkursu Polskie Korki potwierdzają, że Grzegorz Runowski zna się na rieslingu jak mało kto. Ma jednak też rękę do innych odmian. Maciej Nowicki W czasie…
fot. Clay Banks / Unsplash To młodzież odpowiada za wzrost konsumpcji wina w Polsce. Konsumenci poniżej 40. roku życia nie tylko piją dużo wina, ale też żywo się nim interesują…
fot. Alfonso Scarpa / Unsplash Pijąc na stojąco, widzi się więcej i więcej się słyszy. Wino ani jedzenie nie jest wtedy w centrum uwagi. Liczy się towarzystwo, rozmowa, atmosfera ulicy…
fot. Pinar Kucuk / Unsplash Mam ochotę zapytać: co z normalsami? Czy trzeba być malarzem lub kolekcjonerem, żeby mieć wyczucie smaku, potrzeby estetyczne, gust i wrażliwość? Czy wino i…
Już od 1 czerwca przez cały miesiąc w wielu miejscach w Polsce króluje riesling. materiał promocyjny Letnia akcja promocyjna rieslinga „Riesling Weeks 2024” jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina –…
Tri Morave, Šumadija, Fruška Gora to nazwy, które wciąż niewiele mówią europejskim winomanom. Tymczasem w garażowych winiarniach nad Dunajem i Morawą powstają dziś ekscytujące wina, które już należą do bałkańskiej…
Finezyjne, delikatne rieslingi z Palatynatu? Tak, o ile jesteśmy na północy regionu. Konkretnie – w Kallstadt. Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński Dla większości mieszkańców Palatynatu i Niemiec Saumagen to faszerowany…