fot. Maciej Nowicki Trzecia edycja Muśniętych, czyli festiwalu polskich win musujących wytwarzanych metodą tradycyjną, potwierdziła, że mamy na rynku naprawdę sporo rodzimych bąbelków godnych spróbowania. Maciej Nowicki Takiej rozpoznawalności życzę…
fot. Vicky Hincks / Unsplash Jak wiadomo, pić należy tylko wina wegańskie, z ręcznie zbieranych winogron, pod naturalnym korkiem, podawane w temperaturze pokojowej. Im starsze, tym lepsze! Tomasz Prange-Barczyński Są…
fot. Billy Huynh / Unsplash Mariaż wina i socjalizmu zaczął się obiecująco, ale wytracił impet, czego najlepszym dowodem było powstanie angielskiego terminu champagne socialist. Sławomir Sochaj Nagrodzona w 2022 roku…
fot. Riccardo Bernucci / Unsplash Co by z nami było, gdybyśmy dotarli do ostatniego wina świata, do najwyższej, szczytowej jego kropli? Ewa Rybak Reinhold Messner, właściciel słynnej południowotyrolskiej winiarni Castel…
fot. Wojciech Bońkowski MW Santorini powstało ze zniszczenia. Energetyczne, słone wina z wyspy wydają się nieść echo wielkiej eksplozji wulkanu Thira, jakby były przedłużeniem wybuchu, wstrząsem wtórnym lub przynajmniej metaforą…
Theresa Breuer należy do najlepszych interpretatorek rieslinga nie tylko w Rheingau, ale i w całych Niemczech. Jej wrażliwość na niuanse terroir znajduje odzwierciedlenie w winach genialnie lekkich, rzadko przekraczających 11,5…
fot. Sara Matthews / Château d’Esclans Gdy w 2006 roku Château d’Esclans wypuściło pierwszy rocznik nowego wina Garrus po 100 euro za sztukę, świat zaniemówił. Ktoś tu oszalał!? To nie…
fot. Maciej Nowicki Ten rok jest dla Winnicy Turnau wyjątkowy. Z kilku powodów. O niektórych usłyszymy dopiero za kilka miesięcy, inne możemy poznać już teraz! Maciej Nowicki Równe dziesięć lat…
fot. Bohdan Stocek / Unsplash „Spór między zwolennikami i przeciwnikami nawadniania przybiera charakter niemal religijny, a profesjonaliści z branży mają często poglądy całkowicie przeciwstawne”, pisał kilka lat temu Fred Swan…