fot. Luca Micheli / UnsplashMieszkamy w języku i wina też pijemy w języku. Potrzebujemy słów nie tylko na określenie szczepu i producenta, ale i miejsca pochodzenia. W dobie win…
fot. Jeff Burrows / UnsplashTaka jest prawidłowość każdej zmiany: jednokopytność zastępuje z czasem wielorodność i bogactwo.Marek BieńczykJakiś czas temu przy okazji winomańskiej rozmowy przypomniał mi się jeden…
fot. aldosohm.comPo prostu wino autorstwa austriackiego sommeliera Aldo Sohma to kolejna na polskim rynku książka dla początkujących miłośników wina. Jeśli masz już Zraly’ego, Robinson czy Wine Folly, tę możesz…
fot. Maciej ŚwietlikNa wzgórzach między Gorycją a Cormons powstają nowoczesne wina na najwyższym poziomie technicznym. Ale wytwarza się tu również wina pradawnymi metodami. Czy te skrajne konwencje coś łączy?…
fot. Alheit VineyardsChris Alheit wraz z żoną Suzaan należą do wąskiej grupki winiarzy, którzy w ostatniej dekadzie zmienili oblicze winiarstwa w RPA. Od początku stawiali na wyjątkowe siedliska, stare…
Pét-naty mają swoje stałe miejsce w polskim krajobrazie. Także te powstające w rodzimych winiarniach. Możemy już sięgnąć po nowy rocznik.Tekst i zdjęcia: Maciej NowickiPolscy winiarze uważnie śledzą najpopularniejsze…
fot. materiały prasowe Madrid FusiónWhat's happening in the world of American wine? – tak brzmiał tytuł wykładu André Huestona Macka, amerykańskiego master sommeliera i winiarza. O winiarskich trendach w…
fot. David Holifield / UnsplashEwolucja smaku i tekstury składników dań oraz technik dobieranych do ich przygotowania stanowi klucz do doboru odpowiedniej popitki.Kuba JanickiZ bycia urodzonym antytalentem w…
fot. Pavel Neznanov / UnsplashW trzeciej dekadzie XXI wieku mamy na niwie wina nowe słowo klucz, nową obsesję, a może i mit – słoność.Wojciech Bońkowski MWKażda…