Winiarnia prowadzona pod Łodzią przez rodzinę Jantoniów wyrobiła sobie w ostatnich latach solidną markę jako producent win musujących robionych metodą tradycyjną. Nie osiada jednak na laurach i przygotowuje się właśnie…
fot. Arnold Dogelis / UnsplashDlaczego z wiekiem znika w winie aromat jagód i grejpfruta, a utrzymuje się zapach liści i zielonej papryki? Z jakiego powodu czerwone bordeaux z…
fot. Steve Dimatteo / UnsplashJest wino i jest woda, są dwie mitologie. Żadna inna substancja nie obrosła tyloma mitami i tyloma symbolami.Marek BieńczykCzasami wypominamy jakiemuś winu, że…
fot. Joao / UnsplashOczyszczony z mitów świat wina rządzi się jedną tylko prawdą. Jest nią smak.Ewa RybakKolorystyka portugalskiego Alentejo jest nieskomplikowana: domy są białe, akcenty na nich…
fot. Maciej ŚwietlikDzika przyroda w górskich parkach narodowych, wysoko położone stare winnice, ostry kontynentalny klimat i granitowe zbiorniki fermentacyjne, pamiętające czasy Cesarstwa Rzymskiego, składają się na obraz Trás-os-Montes. Wina…
fot. Stefan Schauberger / UnsplashTo paradoks, że współczesnym miłośnikom wina sauvignon blanc kojarzy się przede wszystkim z Nową Zelandią. Co więcej, wielu współczesnych producentów bierze sobie styl z antypodów…
fot. archiwum prywatne„Które z fałszerstw jest największą zbrodnią? Generalnie – oszustwa na apelacjach i odmianach. Dla mnie osobiście? Import owoców do Polski”. O tym po co, dlaczego…
fot. Polska.TravelDo tej pory województwo kujawsko-pomorskie nie miało wiele do zaoferowania wielbicielom polskiego wina. Jednak w ciągu dwóch ostatnich lat pojawiło się tu kilka ciekawych nowości. Przyjrzyjmy się im…
fot. Zachariah Hagy / UnsplashCzy drogie wina-legendy mogą mieć swoje ekwiwalenty? Czy wino musujące powstające poza Szampanią da nam równą przyjemność, co szampan? Czy pinot noir z Egeru wytrzyma…