Premiera najnowszego wydania Fermentu odbyła się 17 listopada podczas Warsaw Wine Experience. Aby kupić nasze pismo, wystarczy wejść w zakładkę Sklep na Fermentmag.pl! Zapraszamy! redakcja Fermentu Tematem przewodnim tego wydania…
fot. Javier Allegue Barros / Unsplash Zmiany, zmiany, zmiany. Ostatnie dwadzieścia, a może i więcej lat to czasy szybkich przemian w każdym aspekcie winiarskiego krajobrazu. Sławomir Chrzczonowicz A już…
fot. Gary Walker-Jones / Unsplash Winiarski snob to człowiek, który wykorzystuje swoją wiedzę po to, żebyś ty poczuł się jak głupek. Inka Wrońska Wśród licznych pozytywnych trendów związanych z winem…
Wielki rocznik dla nebbiolo! Subtelne, aromatyczne, harmonijne – wina z rocznika 2021 w DOCG Barbaresco zachwycają swą równowagą. Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński Wkurza mnie deprecjonowanie barbaresco. Apelacja położona na…
Timorasso rozpala wyobraźnię krytyków, miłośników wina i winiarzy. Ocalone przez Waltera Massę, w ciągu zaledwie 20 lat awansowało do grona czołowych białych odmian Italii. Powstająca właśnie w Piemoncie poświęcona mu…
Czasy, gdy na wielkie barolo trzeba było czekać co najmniej dekadę, dawno minęły. Wina z gorącego rocznika 2020 można wypić (w określonych okolicznościach) już dziś, no powiedzmy pojutrze. Za to…
fot. Festival Zelèn Autochton pochodzący z Doliny Wipawy w zachodniej Słowenii daje wina lekkie i rześkie, a przy tym pełne, eleganckie i harmonijne, o zniewalającym aromacie jabłek i gruszek, z…
Stale rosnąca liczba polskich win naturalnych pozwala już na stworzenie regularnego cyklu kolacji degustacyjnych. Dowodem na to jest projekt Polska Naturalnie realizowany przez wine bar przy ul. Krzywej 9 w…
ilustracja: Wikimedia Commons, domena publiczna (Dionizos – wyobrażenie na rzymskiej mozaice z Antiochii; II-III w.) Hasłem boga winorośli było, w wersji dwudziestowiecznej, „sex & drugs & rockʼn’roll”, czyli ten…