fot. Ben Stein / Unsplash Nawet rzemieślniczy bochenek za kilkanaście złotych wydaje się zbyt banalny, by mu szukać alkoholowego dopełnienia. Niesłusznie. By się o tym przekonać, wystarczy sięgnąć po kieliszek…
Ribera del Duero uzyskała oficjalny status denominación de origen w 1982 roku, czyli obecnie jest już po czterdziestce. Region ma na sumieniu parę grzechów, ale ma się też czym pochwalić.…
Czy nowelizacja ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi uderza w polskich winiarzy? Nie chodzi mi przy tym o nośne medialnie kwestie, takie jak sprzedaż alkoholu w tubkach czy…
fot. Bodegas Torres Jego wkład wkład w rewitalizację starych katalońskich odmian prefilokserycznych, takich jak forcada, moneu, pirene i gonfaus, które mają lepiej radzić sobie z globalnym ociepleniem, jest nie do…
W czasie tegorocznej edycji Warsaw Wine Experience nie zabrakło oczywiście rodzimych producentów wina. Można było ich spotkać nie tylko na samych stoiskach, ale i podczas specjalnych degustacji komentowanych. Tekst i…
fot. Venelin Stoyanov / Unsplash Brudna klatka na myszy, trociny nasiąknięte mysim moczem, cuchnący oddech psa, stara kiełbasa, chips kukurydziany z piwem – takie urocze komentarze wyrywają się spontanicznie z…
fot. Jay Wennington / Unsplash Można dobrać właściwe wino do wszystkiego, łącznie z nóżkami w galarecie, śledzikiem w oleju, sashimi czy curry z jagnięcych ozorków z rabarbarem. Trzeba kierować się instynktem i…
fot. Alta Langa Piemonckie bollicine to dziś włoska czołówka. Choć sama apelacja liczy niewiele ponad dwie dekady, wina musujące metodą tradycyjną robi się w północno-zachodniej Italii od ponad półtora stulecia.…
Wina ze światowej czołówki, doskonała kuchnia – i tradycyjna, i nowoczesna – świetnie przygotowane trasy rowerowe i piesze, muzea, galerie i klasztory pełne dzieł starych mistrzów i współczesnej awangardy. Niederösterreich.…