fot. Ingeborg Korme / Unsplash Etykiety, w których nie dostrzega się chęci epatowania czymkolwiek, udawania, że wino jest czymś innym, niż jest, wzbudzają pozytywne reakcje. A jeśli wino je potwierdzi,…
Soczyste verdejo na śniadanie, bycze tinto na obiad, elegancka ribera po południu. Wieczorem wyjadam pety z popielniczki i mam z tego niebywałą frajdę. Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński Kastylia i…
fot. Maciej Nowicki Jedni zdziwią się, że już. Inni mogą uznać, że dopiero. Niezależnie od podejścia z radością donoszę, że mamy pierwszy rodzimy wermut na bazie polskiego wina. Maciej Nowicki…
fot. Col d'Orcia Hrabia Francesco Marone Cinzano wywodzi się z piemonckiej rodziny, której nazwisko zapisane jest trwale w świecie alkoholi – choć niekoniecznie wina. W Toskanii od dziesięcioleci robi bardzo…
Niezwykle interesujący debiut w Lubuskiem z pewnością przyciągnie uwagę wielbicieli polskiego wina. Poznajmy Martę Sierotę i jej Winnicę Bergamuty. Tekst i zdjęcia: Maciej Nowicki O ekspatach w rodzimej produkcji wina…
fot. Calvin Shelwell / Unsplash O idealnych, choć przypadkowych i nie zawsze oczekiwanych, a mimo to niezapomnianych połączeniach kulinarno-winiarskich, piszą redaktorzy i redaktorki FERMENTU Pioruna nie da się ukryć. Jak kogoś trafi,…
Baby brunello rośnie w siłę. Władze Toskanii zgodziły się na powiększenie obszaru DOC Rosso di Montalcino aż o 60 proc. Wszystko by zaspokoić głodne rynki zagraniczne. Tomasz Prange-Barczyński Brunello to…
fot. Maximilian Hofer / Unsplash W świecie winomanów istnieje wyrafinowana obelga: nazywamy kogoś label drinkerem, pijaczem etykiet. Wojciech Bońkowski MW Nie piłem nigdy Pétrusa. Jakoś nie było okazji, no…
Niemal każdy, kto śledzi winiarskie trendy, słyszał o Sierra de Gredos. Nie każdy natknął się jednak na Cebreros, młodą apelację znajdującą się we wschodniej części tego górskiego regionu. Powstają tu…