fot. San PatrignanoCzy kupilibyście wino, wiedząc, że zrobił je przestępca? Albo narkoman? A czy kupilibyście je, mając świadomość, że stworzył je człowiek, który dzięki resocjalizacji przez pracę w winnicy…
fot. Karsten Wurth / UnsplashŻyjąc w winiarskim świecie, jesteśmy zarazem ortodoksami, marzącymi o najdroższych burgundach, hermitagach i barolo, i heretykami, szukającymi własnej drogi.Marek BieńczykWśród felietonów, które…
fot. Marcin BrzózkaNiewiele polskich wine barów może pochwalić się tak wyjątkową lokalizacją. Jeszcze mniej – takimi urodzinowymi winami!Maciej NowickiPrzez wiele lat Kraków był mekką dla fanów wine…
Turystyka ma często negatywny wpływ na regiony winiarskie. Na Maderze jest odwrotnie. Dzięki rosnącej modzie na wyspę i trwającemu okrągły rok sezonowi producenci madery nie tylko wychodzą z kryzysu, ale…
fot. Alberto Caliman / UnsplashProsecco to jedno, a prosecco z Valdobbiadene coś zupełnie innego. Serce Valdobbiadene bije zaś w Cartizze.Tomasz Prange-BarczyńskiTrudno dziś łączyć słowa prosecco i terroir.…
fot. #garagewineChoć jedna trzecia hiszpańskiego wina pochodzi z Kastylii-La Manchy, to nazwa regionu nie powoduje miłego dreszczyku u winomana. Ilość nie przeszła w jakość. Młodzi winiarze z La Manchy…
To był słodko-gorzki rok dla Winnicy Miłosz. Na obchodach dwudziestolecia działalności cieniem położyły się straty spowodowane kwietniowymi mrozami.Tekst i zdjęcia: Maciej NowickiW świetle aktualnego rozwoju rodzimego winiarstwa (mój…
fot. Kelly Sikkema / UnsplashLodowe wino uwodzi orzeźwiającą pikantną kwasowością, która równoważy wysoki poziom cukru i zachwyca ekspresją czystych aromatów owocowych: winogron, jabłek, cytrusów, moreli, ananasów i brzoskwiń, czasami fig i…
fot. Katrīna Eglīte / UnsplashIstnieje bezpieczna przestrzeń, w której zatwardziali winopijcy mogą spotykać się fanatycznymi piwożłopami – część wspólna dwóch zbiorów, miejsce, gdzie oba doświadczenia spotykają się, teza i…