fot. Sara Matthews / Château d’EsclansGdy w 2006 roku Château d’Esclans wypuściło pierwszy rocznik nowego wina Garrus po 100 euro za sztukę, świat zaniemówił. Ktoś tu oszalał!? To nie…
fot. Maciej NowickiTen rok jest dla Winnicy Turnau wyjątkowy. Z kilku powodów. O niektórych usłyszymy dopiero za kilka miesięcy, inne możemy poznać już teraz!Maciej NowickiRówne dziesięć lat…
fot. Bohdan Stocek / Unsplash„Spór między zwolennikami i przeciwnikami nawadniania przybiera charakter niemal religijny, a profesjonaliści z branży mają często poglądy całkowicie przeciwstawne”, pisał kilka lat temu Fred Swan…
fot. ÖWM/Robert HerbstJestem mapofilem. Atlas Win Świata pozostaje moją ulubioną książką winiarską. W przedpokoju od lat wiszą mapy winnic Wachau i Tokaju. W kolejce na oprawienie czeka długa na…
fot. Ingeborg Korme / UnsplashEtykiety, w których nie dostrzega się chęci epatowania czymkolwiek, udawania, że wino jest czymś innym, niż jest, wzbudzają pozytywne reakcje. A jeśli wino je potwierdzi,…
Soczyste verdejo na śniadanie, bycze tinto na obiad, elegancka ribera po południu. Wieczorem wyjadam pety z popielniczki i mam z tego niebywałą frajdę.Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-BarczyńskiKastylia i…
fot. Maciej NowickiJedni zdziwią się, że już. Inni mogą uznać, że dopiero. Niezależnie od podejścia z radością donoszę, że mamy pierwszy rodzimy wermut na bazie polskiego wina.Maciej Nowicki…
fot. Col d'OrciaHrabia Francesco Marone Cinzano wywodzi się z piemonckiej rodziny, której nazwisko zapisane jest trwale w świecie alkoholi – choć niekoniecznie wina. W Toskanii od dziesięcioleci robi bardzo…
Niezwykle interesujący debiut w Lubuskiem z pewnością przyciągnie uwagę wielbicieli polskiego wina. Poznajmy Martę Sierotę i jej Winnicę Bergamuty.Tekst i zdjęcia: Maciej NowickiO ekspatach w rodzimej produkcji wina…