fot. Susan Wilkinson / Unsplash O białym winie z lodem i coca-coli bez lodu oraz o tym, jaki to ma związek z muzyką ludową w stanie Kentucky. Tadeusz Pióro Wybrałem…
fot. Riccardo Annandale / Unsplash O tym, że wino potrafią zniszczyć nieodpowiednia temperatura i wilgoć, wie każdy, nawet początkujący enofil. Nie wszyscy zdają sobie za to sprawę, że cichym zabójcą…
fot. Nicolas Spehler / Unsplash Temperatura spożywanego wina ma znaczenie kardynalne – o wiele większe niż na przykład kształt kieliszka, z którego spożywanie to następuje. Kuba Janicki Pisanie, jak też…
fot. Thomas Thompson / Unsplash Wiele napisano już o fałszerstwach w świecie win. Znacznie mniej o drugiej stronie medalu – o kolekcjonerskiej pasji, dla której ważniejsze od rozwagi są emocje.…
fot. Katie Azi / Unsplash Domy takie jak Moët promują całą kategorię szampanów. Niszowi récoltants manipulants odnoszą z tego wymierne korzyści, serfując na fali stworzonej przez wielkich. Tomasz Prange-Barczyński Szampan…
fot. Claudio Poggio / Unsplash Montalcino to miejsce, w którym sangiovese dojrzewa najlepiej. Tomasz Prange-Barczyński Do Tenuty Greppo lubiłem chadzać piechotą. Z Montalcino to zaledwie 3 kilometry malowniczą krętą SP55,…
Czasy, kiedy polskie wina musujące produkowane metodą tradycyjną można było policzyć na palcach jednej ręki, już dawno za nami. Dziś ich liczba jest rekordowa, a świetne butelki debiutowały na rynku…
fot. Felicia Montenegro / Unsplash Wina zwyczajne pozwalają zauważyć, że wybitność nie trafia się codziennie i że nie każdy potrafi ją stworzyć. Norbert Dudziński W morzu win, jakich profesjonalista czy…
fot. fotohrdlicka Vlad Magula to niskointerwencyjny producent ze Słowacji. Jego butelki wydają mi się szczytowym osiągnięciem winiarskim naszych południowych sąsiadów. Maciej Świetlik Wina słowackie choć tak bliskie geograficznie, mentalnie…