Grecja, Turcja, Albania, kraje byłej Jugosławii, Bułgaria, Mołdawia czy Rumunia to dziś źródło doskonałych win o własnej osobowości i stylu, powstających często z endemicznych odmian rzadko spotykanych poza miejscem ich pochodzenia. W czasie Balkan International Wine Competition wybraliśmy najlepsze z nich.
Tomasz Prange-Barczyński, zdjęcie główne: BIWC
Bałkany są dla Polaków kluczowym kierunkiem wakacyjnym. Od lat nie mogę jednak oprzeć się wrażeniu, że nasza ogólna wiedza na temat powstających tam win jest odwrotnie proporcjonalna do turystycznej popularności krajów takich jak Chorwacja, Bułgaria, Grecja, Turcja, a ostatnio przecież także Albania. Tymczasem od co najmniej dwóch dekad w każdym z nich dokonuje się jakościowa rewolucja. Winiarze sięgają chętnie po szczepy lokalne. Także południowe w charakterze interpretacje odmian międzynarodowych są bardzo ciekawe. Odbywający się po raz piętnasty konkurs winiarski Balkan International Wine Competition był dobrą okazją, by się o tym przekonać.



W Naoussie
Tegoroczny Balkan International Wine Competition odbył się między 28 a 30 maja w Naoussie, czyli stolicy apelacji, której flagową odmianą jest słynne xinomavro uważane przez wielu za czołowy czerwony szczep Grecji. Z tego też powodu przyznaliśmy, obok zwyczajnych nagród, specjalne wyróżnienie dla najlepszego wina z tej właśnie odmiany.
BIWC jest konkursem kameralnym i rządzi się swoimi prawami. W Naoussie w ciągu trzech dni oceniliśmy w pięciu czteroosobowych komisjach około 900 win. Na czele zespołów jurorskich stanęli specjalizujący się w Europie Środkowej i Bałkanach Masters of Wine: Caroline Gilby, Elizabeth Gabay, Rod Smith (szef całego instytutu MW) oraz Pasi Ketolainen.

Wina ocenialiśmy w systemie stupunktowym. Sędziowie otrzymywali do degustacji cały liczący zwykle 12-15 próbek zestaw podobnych do siebie win (np. z tej samej odmiany) na raz, co znacząco ułatwiało wybór najlepszych. W większości konkursów wina w poszczególnych seriach podawane są jedno po drugim, to zaś uniemożliwia powrót do próbki degustowanej wcześniej.
Po każdej sesji odbywaliśmy w ramach jury krótką naradę, a potem decydowaliśmy wspólnie o medalach dla najlepszych. W razie wątpliwości zawsze mieliśmy szansę ponownej degustacji win. Ostatniego dnia szefowie komisji przyznali w dodatkowej degustacji tzw. trofea dla win najwyżej ocenionych w czasie całego konkursu.
Oblicza Bałkanów
W czasie trzydniowych zmagań w Naoussie miałem okazję degustować wina w co najmniej kilku bardzo ciekawych seriach. Między innymi białe z odmiany graševina (grašac, lašski ryzink…) czerwone z xinomavro i vranaca, wreszcie genialne słodkie. To były najjaśniejsze momenty konkursu. Wina wypadły świetnie nie tylko z technicznego punktu widzenia, ale zachwycały oryginalnością i prawdziwie lokalnym charakterem. Więcej wątpliwości miałem przy odmianach międzynarodowych. Zwłaszcza spora część bałkańskich cabernetów i merlotów wydała mi się wciąż nadmienie ekstrahowana, bardzo taniczna i beczkowa. Innymi słowy – nieco oldskulowa.
Oczywiście, jak w każdym konkursie, także i w przypadku BIWC trudno mówić o wyborze bezwzględnie „najlepszych win bałkańskich”, bo degustowaliśmy wina nadesłane przez winiarzy. W konkursie bierze jednak udział wiele czołowych winiarni z krajów bałkańskich, a ogólny poziom jest naprawdę wysoki. Same nagrody, zwłaszcza trofea, są zaś dobrą wskazówką dla konsumentów.



Balkan International Wine Competition, czyli godne uwagi wina na Bałkanach
Nagrody główne Balkan International Wine Competition
Grand Trophy BIWC 2025
Pro Corde Vranac 2021, Porijeklo, Plantaže, Czarnogóra
Nagroda specjalna – najlepsze xinomavro
Xinomavro Reserve Vielles Vignes 2021, Amyndeon, Ktima Alpha, Grecja
Najlepsze wino białe
Atila Chardonnay 2023, Fruška Gora, Atelje Vina Šapat, Serbia
Najlepsze wino czerwone
Pro Corde Vranac 2021, Porijeklo, Plantaže, Czarnogóra
Najlepsze wino różowe
Dianthos Xinomavro 2024, Naoussa, Boutari, Grecja
Najlepsze wino musujące
Brut Millesime 2019, Trakijska Nizina, Edoardo Miroglio, Bułgaria
Najlepsze wino słodkie
Monemvasia-Malvasia 2010, Monemvasia Winery, Grecja
Najlepsze wino pomarańczowe
Hope Tamjanika 2022, Tri Morave, MV Vinarija, Serbia
Najlepsze wino ekologiczne
Naked Cabernet Sauvignon Bio 2022, Rozova Dolina, Château Copsa, Bułgaria
Najlepsze wino specjalne
Tears of the Pine Retsina 2023, Kechris, Grecja
Najlepsze wino półwytrawne
Elix Tempranillo 2016, Tikveš, Bovin, Macedonia Północna
Najlepsze wino półsłodkie
Anthosmias Moschofilero & Agiorgitiko, Monemvasia Winery, Grecja
Najlepsze białe wino z odmiany endemicznej
Dimyat 2023, Dunavska Ravnina, Bononia, Bułgaria
Najlepsze czerwone wino z odmiany endemicznej
Damascenos Xinomavro 2019, Naoussa, Vaeni, Grecja
Najlepsze wino słodkie z odmiany endemicznej
Vinsanto 2004, Santorini, Argyros, Grecja


Trofea regionalne Balkan International Wine Competition
Albania
Demi Kuq 2020, Fier/Vlora, Kantina Faba
Bułgaria
Kvevri 2020, Trakijska Nizina, Better Half Garagre Wines – Dalakov
Chorwacja
Prč-Pošip-Maraština 2023, Hvar, Vina Bell ’Iakov
Czarnogóra
Vranac 2022, Keković
Grecja
1st Athlos Agiorgitiko 2019, Nemea, Barafakas
Kosowo
Gecaj Estate Owner’s Choice Merlot & Cabernet Sauvignon 2018, Stone Castle
Macedonia Północna
Carménère Reserva 2022, Skopje, Kartal
Rumunia
Cuvée Ruxandra Chardonnay, Dobruja, Crama Darie
Serbia
Grand V Grašac 2023, Fruška Gora, Vinčić
Turcja
Papas Noir Papaskarasi 2024, Kirklareli, Prius
Polecamy także interesujący reportaż Tomasza Prange-Barczyńskiego, który poświęcony jest winom z Serbii. KLIK!