Jesteście zmęczeni kampanią wyborczą? Ja też. Jednak wina z Kampanii to zupełnie inna sprawa. A jeśli Kampania, to Mastroberardino.
Tomasz Prange-Barczyński; fot. Mastroberardino
Polacy wybrali wprawdzie Apulię jako swój ulubiony region na południu Włoch, ale to Kampania wiedzie zdecydowanie prym w tej części Italii, jeśli idzie o jakość i oryginalność win, zarówno białych, jak czerwonych. Siłą tej położonej wokół Neapolu prowincji jest wulkaniczny charakter gleb, bliskość morza i gór jednocześnie oraz endemiczne odmiany.
Na szczęśliwej ziemi
Wśród białych odmian warto wymienić choćby falanghinę będącą podstawą m.in. słynnego falerno, opisywanego już przez Pliniusza Starszego. Wino to uchodziło za jedno z najlepszych w starożytnym Rzymie. Świetne są też fiano i greco, intrygujące wina daje coda di volpe, „lisi ogon”. Z czerwonych niekwestionowanym liderem jest w Kampanii aglianico, którego słynna interpretacja powstaje w DOCG Taurasi w interiorze. Piedirosso wraz ze sciascinoso i aglianico dają na zboczach Wezuwiusza godne polecenia czerwone wina, zwane „łzami Chrystusa”, lacryma christi del vesuvio (wersja biała powstaje ze szczepów coda di volpe, verdecca, fiano i greco).
Nazwa regionu pochodzi od łacińskiej frazy campania felix, szczęśliwa ziemia. Wokół dzisiejszego Neapolu wino robiono już w XII wieku p.n.e. Kampania ma swoje cztery apelacje o statusie DOCG. To doskonale rozpoznawalna na całym świecie Taurasi (czyste aglianico), Greco di Tufo i Fiano di Avelino oraz mniej znana Aglianico del Taburno. Spośród 15 DOC warto wspomnieć Falerno del Massico, Irpinia, Vesuvio, Campi Flegrei oraz wyspiarskie Ischia i Capri.
W sumie rośnie tu ponad 25 tys. ha winnic, które dają średnio każdego roku ok. półtora miliona hektolitrów wina.
Archeolog wina
Są wina z Kampanii i jest Mastroberardino. Rodzinna winiarnia powstała w Avelino w 1878 roku i jest bez wątpienia najważniejszą marką w regionie. Ma 60 ha własnych winnic, ale dzierżawi wiele innych. Po II wojnie światowej zasłynęła dbałością o odtwarzanie plantacji endemicznych odmian takich jak fiano, greco, aglianico, piediroosso czy sciascinoso. W 1996 roku rząd włoski zaprosił Antonio Mastroberardino do współtworzenia projektu, którego zadaniem było odtworzenia wina z Pompei. Enolog zyskał sobie tym samym przydomek archeologa wina. Wykorzystywał dawne autochtoniczne odmiany i stosował stare techniki winifikacji przy tworzenia tzw. Villa dei Misteri.
Rodzina jest odpowiedzialna za 90 proc. produkcji całej apelacji DOCG Taurasi. Jej podejście do aglianico, flagowego czerwonego szczepu, z ktorego powstają wina w Kampanii, jest jednak bardzo twórcze. Świadczyć o tym może znakomite blanc de noirs Nero a Metà. Radici uznawane jest od dekad za wzorzec metra dla win z Taurasi.
Wina z Kampanii: degustacja Mastroberardino
94 Mastroberardino, Taurasi, Radici 2019

Bardzo skoncentrowane, skalno-ziołowe, czyste, bez nut konfiturowych, szemrzące taninami aglianico. Na podniebieniu mięsiste, pełne materii, o doskonałej strukturze, dojrzałych i relatywnie gładkich taninach. Świetnie ułożone, czyste, długie, z dojrzałym, ale świeżym owocem. Południowe w charakterze, tęgie, ale też doskonale zrównoważone. Wino z wielkim potencjałem dojrzewania. (279 zł)
92 Mastroberardino, Taurasi 2019

Konfiturowy, skoncentrowany, południowy, pełen dojrzałych wiśni aromat. Wino ładnie podkręcone nutą beczkową. W ustach soczyste, bardzo taniczne, wciąż niezmiernie młode, ale z oddechem. Aglianico do długiego leżakowania. (199 zł)
91 Mastroberardino, Campania, Nero a Metà Aglianico Bianco 2018

Intensywne, skoncentrowane, kwiatowe aglianico winifikowane na biało, z nutą kwitnącego żarnowca, miodu, kwiatów łąkowych, obudowane skalną ramą. Usta ziołowo-kwiatowe, miękkie. Wino o pięknej, oleistej fakturze. Soczyste, intensywne, wyraziście zbudowane, a jednocześnie urokliwie lekkie. Duża klasa za relatywnie niewielkie pieniądze! (90 zł)
90 Mastroberardino, Greco di Tufo, Nova Serra 2023

Milkliwy skromny aromat, czysty wszak, lekko skalny. W ustach wino miękkie, lekko podbite nutą przywodzącą na myśl beczkę, choć to akurat greco robiono wyłącznie w stalowych kadziach. Wino o oleistej fakturze, mineralne, świeże, soczyste, o całkiem obfitej materii i solidnej strukturze, a jednocześnie świeże, pełne życia, energetyczne i smukłe. (144 zł)
89 Mastroberardino, Lacryma Christi del Vesuvio Bianco 2023

Cytrusowo-dymny, ładnie skalny, czysty i dobrze ułożony, mineralny, wulkaniczny aromat. W ustach wino soczyste, lekko słone, zdecydowanie kamienne, czyste, odświeżające, z wyrazistą nutą cytrusów. (102 zł)
88 Mastroberardino, Lacryma Christi del Vesuvio Rosso 2023

Otwarcie wiśniowy, pełen owocu, jednocześnie świeży, młodzieńczy, choć dobrze skoncentrowany, południowy w charakterze aromat. Na podniebieniu wino soczyste, kwasowe, z nutką szypułki w tle, lekko śliwkowe, tytoniowe i ostatecznie też dymne. (114 zł)
Wina Mastroberardino sprowadza do Polski Le Barbatelle; zdjęcia butelek: Mastroberardino.
O winach z Kampanii pisze też Kuba Janicki w artykule Włochy, Campi Flegrei DOC: Wino na wulkanie.