Skip to content Skip to footer

Zelèn: co warto wiedzieć o tej słoweńskiej odmianie?

fot. Festival Zelèn

Autochton pochodzący z Doliny Wipawy w zachodniej Słowenii daje wina lekkie i rześkie, a przy tym pełne, eleganckie i harmonijne, o zniewalającym aromacie jabłek i gruszek, z nutami białych kwiatów i świeżych ziół.
Inka Wrońska

Czym jest?

To odmiana pochodząca z Doliny Wipawy w zachodniej Słowenii – i tylko tam spotykana. Zalicza się ją do grupy szczepów semi-aromatycznych. Jej nazwa po słoweńsku znaczy to samo, co po polsku, czyli zieleń, a wzięła się prawdopodobnie od zielonkawego koloru moszczu i delikatnych zielonych refleksów w samym winie.

Widok na miejscowość Branik w Dolinie Wipawy / fot. Inka Wrońska

Jak pachnie?

Damian Buraczewski na blogu SlovWine pisze: „Według słów winiarzy, przy przelewaniu [tego] wina aromat potrafi zdominować całą piwnicę”. Faktycznie, zelèn pachnie pięknie. W nosie pojawiają się nuty jabłek i gruszek, którym towarzyszą czyste ziołowe akcenty (rozmaryn, tymianek, liść laurowy); można też wyczuć kwiat lipy i pomarańczy.

Jak smakuje?

Zelèn najczęściej daje wina orzeźwiające i świeże, a przy tym eleganckie, harmonijne i wyraziste, z długim, ziołowym, delikatnie słodkawym finiszem. Niektórzy producenci króciutko go macerują, dosłownie przez kilka dni – nie na tyle długo, aby można go było z czystym sumieniem umieścić wśród win pomarańczowych, jednak wystarczająco, aby nabrał ciała i złożoności i zaczął zaskakiwać orzechowymi nutami. Zelèn jest też często mieszany z ribollą i malvasią – ten zabieg dodaje kupażowi rześkości.

Do czego go pić?

Zelèn to wino idealne na lato. Można pić samo albo podawać do owoców morza i ryb z grilla, a także do białego mięsa drobiu. Ale i zimą nie należy o nim zapominać – sprawdzi się w towarzystwie wędlin. Najlepiej oczywiście pasuje do znakomitego vipavskiego pršuta.

Polecani producenci

Tilia Estate, Saksida, Vina Bizjak, Colja, Pasji Rep, Fedora, Guerila.

Degustacja win z Doliny Wipawy na zamku Rihemberk (Branik); pośrodku zelèn od Vina Bizjak / fot. Inka Wrońska

Konzorcij Zelèn

Stowarzyszenie, które zrzesza kilkunastu producentów zelèna. Szczep ten, choć rosnący w Dolinie Wipawy od zawsze – ponoć robione z niego wina cieszyły się wielkim uznaniem na dworze cesarskim w Wiedniu – w XX wieku był już praktycznie zapomniany. Nawet w jego ojczyźnie winiarze chętniej sadzili odmiany międzynarodowe; powodem był fakt, że zelèn daje stosunkowo niski plon z hektara. Okazało się jednak, że ta rdzenna odmiana ma zaletę, która jest znacznie ważniejsza: o wiele lepiej niż przybysze znosi wietrzny klimat Doliny Wipawy. Działania Konzorcij Zelèn przyczyniły się do jej odrodzenia (od kilku lat powierzchnia nasadzeń rośnie). Dziś zrzeszeni w stowarzyszeniu winiarze czuwają nad jakością win z tego szczepu.

Festiwal zelèna

Pomysł zorganizowania festiwalu poświęconego wyłącznie odmianie zelèn narodził się w 2012 roku w Wipawie. Od 2016 roku organizowany jest w czerwcu w malutkiej (180 mieszkańców) miejscowości Vipavski Križ położonej na zboczu wzgórza w gminie Ajdovščina. Informacji na temat daty i harmonogramu festiwalu można szukać na stronie Vipava Valley.

fot. Festival Zelèn

Przy okazji: sama miejscowość Vipavski Križ jest zdecydowanie godna odwiedzin! Niegdyś najmniejsze miasto monarchii austrowęgierskiej, do dziś ma dobrze zachowane fragmenty XV-wiecznego zamku, a mury miejskie, zamkowe piwnice i dziedziniec oraz większość budynków w miejscowości to cenne zabytki. W XVII wieku powstał tu działający do dziś klasztor kapucynów, który można i warto zwiedzić, choćby ze względu na wiele zachowanych dzieł sztuki i imponującą bibliotekę.

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.