Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Skip to content Skip to footer

Zelèn: co warto wiedzieć o tej słoweńskiej odmianie?

fot. Festival Zelèn

Autochton pochodzący z Doliny Wipawy w zachodniej Słowenii daje wina lekkie i rześkie, a przy tym pełne, eleganckie i harmonijne, o zniewalającym aromacie jabłek i gruszek, z nutami białych kwiatów i świeżych ziół.
Inka Wrońska

Czym jest?

To odmiana pochodząca z Doliny Wipawy w zachodniej Słowenii – i tylko tam spotykana. Zalicza się ją do grupy szczepów semi-aromatycznych. Jej nazwa po słoweńsku znaczy to samo, co po polsku, czyli zieleń, a wzięła się prawdopodobnie od zielonkawego koloru moszczu i delikatnych zielonych refleksów w samym winie.

Widok na miejscowość Branik w Dolinie Wipawy / fot. Inka Wrońska

Jak pachnie?

Damian Buraczewski na blogu SlovWine pisze: „Według słów winiarzy, przy przelewaniu [tego] wina aromat potrafi zdominować całą piwnicę”. Faktycznie, zelèn pachnie pięknie. W nosie pojawiają się nuty jabłek i gruszek, którym towarzyszą czyste ziołowe akcenty (rozmaryn, tymianek, liść laurowy); można też wyczuć kwiat lipy i pomarańczy.

Jak smakuje?

Zelèn najczęściej daje wina orzeźwiające i świeże, a przy tym eleganckie, harmonijne i wyraziste, z długim, ziołowym, delikatnie słodkawym finiszem. Niektórzy producenci króciutko go macerują, dosłownie przez kilka dni – nie na tyle długo, aby można go było z czystym sumieniem umieścić wśród win pomarańczowych, jednak wystarczająco, aby nabrał ciała i złożoności i zaczął zaskakiwać orzechowymi nutami. Zelèn jest też często mieszany z ribollą i malvasią – ten zabieg dodaje kupażowi rześkości.

Do czego go pić?

Zelèn to wino idealne na lato. Można pić samo albo podawać do owoców morza i ryb z grilla, a także do białego mięsa drobiu. Ale i zimą nie należy o nim zapominać – sprawdzi się w towarzystwie wędlin. Najlepiej oczywiście pasuje do znakomitego vipavskiego pršuta.

Polecani producenci

Tilia Estate, Saksida, Vina Bizjak, Colja, Pasji Rep, Fedora, Guerila.

Degustacja win z Doliny Wipawy na zamku Rihemberk (Branik); pośrodku zelèn od Vina Bizjak / fot. Inka Wrońska

Konzorcij Zelèn

Stowarzyszenie, które zrzesza kilkunastu producentów zelèna. Szczep ten, choć rosnący w Dolinie Wipawy od zawsze – ponoć robione z niego wina cieszyły się wielkim uznaniem na dworze cesarskim w Wiedniu – w XX wieku był już praktycznie zapomniany. Nawet w jego ojczyźnie winiarze chętniej sadzili odmiany międzynarodowe; powodem był fakt, że zelèn daje stosunkowo niski plon z hektara. Okazało się jednak, że ta rdzenna odmiana ma zaletę, która jest znacznie ważniejsza: o wiele lepiej niż przybysze znosi wietrzny klimat Doliny Wipawy. Działania Konzorcij Zelèn przyczyniły się do jej odrodzenia (od kilku lat powierzchnia nasadzeń rośnie). Dziś zrzeszeni w stowarzyszeniu winiarze czuwają nad jakością win z tego szczepu.

Festiwal zelèna

Pomysł zorganizowania festiwalu poświęconego wyłącznie odmianie zelèn narodził się w 2012 roku w Wipawie. Od 2016 roku organizowany jest w czerwcu w malutkiej (180 mieszkańców) miejscowości Vipavski Križ położonej na zboczu wzgórza w gminie Ajdovščina. Informacji na temat daty i harmonogramu festiwalu można szukać tutaj.

fot. Festival Zelèn

Przy okazji: sama miejscowość Vipavski Križ jest zdecydowanie godna odwiedzin! Niegdyś najmniejsze miasto monarchii austrowęgierskiej, do dziś ma dobrze zachowane fragmenty XV-wiecznego zamku, a mury miejskie, zamkowe piwnice i dziedziniec oraz większość budynków w miejscowości to cenne zabytki. W XVII wieku powstał tu działający do dziś klasztor kapucynów, który można i warto zwiedzić, choćby ze względu na wiele zachowanych dzieł sztuki i imponującą bibliotekę.

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.