Skip to content Skip to footer

Marchisio: Piemont po stronie naturalizmu

Okolice Alby to miejsce dość konserwatywne. Winiarzy decydujących się na bardziej nowatorską – albo, jeśli spojrzeć na to z innej strony, tradycyjną – uprawę winorośli i produkcję nie ma zbyt wielu. Tym milej powitać na polskim rynku wina rodziny Marchisio.

Tomasz Prange-Barczyński, fot. Marchisio

Castellinaldo d’Alba leży już na północnym brzegu Tanaro, po stronie Roero. Mniej tu wewnętrznego napięcia, wybujałych ego i nadmiernych ambicji. Często za to spotkać można winiarzy, którzy z szacunkiem do ziemi i własnego terroir pracują w zgodzie z naturą i starają się, na swój sposób, skromniejszy, niż w DOCG Barolo po drugiej stronie rzeki, robić wina najlepsze z możliwych. Znam ich co najmniej kilku, by wymienić choćby genialnego Giuseppino Anfossi zawiadującego winiarnią Ghiomo. Do tego grona dołączam teraz wielopokoleniową rodzinę Marchisio, która od XIX wieku zajmuje się produkcją wina wokół Castellinaldo. Farma prowadzona jest w sposób ekologiczny, a portfolio zawiera wiele intrygujących win nie tak znów typowych dla regionu. Jego ozdobą są: świetny monumentalny musiak spędzający blisko dekadę na osadzie oraz wina dojrzewające w amforach. Ale też butelki bardziej codzienne sprawiają pijącemu mnóstwo frajdy. A co najważniejsze – doskonale łączą się z jedzeniem.

Marchisio: degustacja win

92 Marchisio/Tenuta Ca’ Du Russ, Vino Spumante di Qualita, Faiv Brut Natur Rose’ 2014

Kupaż lokalnych czerwonych odmian (producent nie zdradza, jakich) dojrzewający na osadzie 9 lat. W ataku wino dymne, skalne, surowe i niemal ostre. W ustach genialnie owocowe, z wyrazistą nutą truskawki i leśnych poziomek, o nieco już ograniczonej pienistości, za to z wybujałą „winnością”. Świeże, skalne, doskonale kwasowe i praktycznie słone, złożone, wielowątkowe wino, które można podać i na aperitif, i do jagnięcego udźca. Pełne charakteru, zaczepne, odważne. (179 zł)

90 Marchisio, Langhe, Riesling Affinato in Anfora 2022

Bladopomarańczowy riesling fermentowany spontanicznie i dojrzewający w ceramicznych amforach. Wino nieprzesadzone, o urokliwym aromacie renklod, żółtych śliwek, kwietnej łąki. Dalekie od niemieckiego archetypu rieslinga, ale pięknie krągłe, swoiste, podbite nutą świeżych ziół. Na podniebieniu fenoliczne, niemal oleiste, o tłustych miękkich krawędziach, ale przy tym korzenne, ziołowe, pikantne, niemal słone i przede wszystkim świetnie kwasowe. Harmonijne, oryginalne, ale nie przekraczające granicy ekstremum. Bardzo uniwersalne w kuchni. (119 zł)

91 Marchisio, Nebbiolo d’Alba, Vigna Valmaggiore Affinato in Anfora 2020

Cudownie dojrzałe jagodowe nebbiolo z korzennym twistem. Wino z 30-letniego siedliska w Vezza d’Alba spędza blisko 2 lata w ceramicznych amforach. Swym charakterem przypomina bardziej lżejsze wina z Roero, niż Langhe. Jest subtelne, pełne nut ziołowych, strzeliste, o dojrzałych, wygładzonych i nie wysuszających taninach. Długie, ze sporym potencjałem. No i bardzo smaczne. (149 zł)

89 Marchisio/Tenuta Ca’ Du Russ, Barbera d’Alba, Belbeive 2023

Młodzieńcza pełnokrwista barbera dojrzewająca w stali i dużych beczkach akacjowych. Pachnie dojrzałymi wiśniami i rozmarynem, a przy tym sporo tu nut leśnego poszycia. Na podniebieniu wino hedonistyczne, prostolinijne, bez wielkiej struktury, ale za to soczyste, kwasowe, podane wprost – „taka jestem!”. Świetne do równie prostej kuchni, grillowanych warzyw i śląskiej z rusztu. Przepojone owocem i supersmaczne. (79 zł)


Wina sprowadza do Polski Harmonia Wine

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.

E-mail
Password
Confirm Password