Skip to content Skip to footer

Jean Leon, DO Penedès: Degustacja win z Mireią Torres i niezwykła opowieść o twórcy marki

Pod koniec maja w warszawskiej restauracji Klonn odbyła się degustacja 5 win z portfolio marki Jean Leon, hiszpańskiej winiarni należącej obecnie do Familia Torres. Gościem specjalnym degustacji była Mireia Torres Maczassek, CEO marki Jean Leon.

Inka Wrońska, zdjęcia: Akademia PWW

Jean Leon, katalońska winnica z regionu Penedès, jest częścią Familia Torres od 1994 roku, a od roku 2010 zarządza nią Mireia Torres Maczassek, córka Miguela A. Torresa. Jednak historia win Jean Leon zaczyna się znacznie wcześniej i jest na tyle niezwykła, że warto o niej wspomnieć. Twórca marki jest bowiem przykładem klasycznego american dream.

Mireia Torres Maczassek, dyrektor generalna marki Jean Leon, podczas degustacji w warszawskiej restauracji Klonn

Jean Leon: historia sukcesu

Urodził się w Santander, w Kantabrii, w 1928 roku jako Ángel Ceferino Carrión Madrazo. Jego rodzina wkrótce wyemigrowała w poszukiwaniu pracy i osiedliła się w Barcelonie. Gdy Ángel dorósł – miał dwadzieścia lat – też zdecydował się na emigrację, tyle że opuścił Hiszpanię i udał się do Francji. Pracował m.in. w Paryżu i Bordeaux, gdzie był kelnerem i tłumaczem.

Dopadł go jednak pobór do hiszpańskiej armii – nie chcąc służyć generałowi Franco, zdecydował się na wyjazd do Gwatemali. Problem w tym, że pomylił statki – i ostatecznie wylądował w Nowym Jorku. Tam pracował na zmywaku i dorabiał sobie jako taksówkarz (jego taksówka miała boczny numer 3055 – ten numer widnieje dziś na jednej z linii win). Ponieważ dokumenty skradziono mu zaraz na początku pobytu w USA, wyrobił sobie amerykańskie papiery na nazwisko Justo Ramón León. Niestety, nowym obywatelem Stanów znowu zainteresowała się armia – tym razem amerykańska. Historia ucieczki przed kolejnym poborem i wysłaniem na wojnę w Korei to temat na oddzielną opowieść – na szczęście dla niego ogłoszono zawieszenie broni.

La Scala: najmodniejsze miejsce w Hollywood

W międzyczasie Ángel po raz kolejny zmienił nazwisko – tym razem na Jean Leon, na cześć francuskiego malarza Jean-Léona Gérôme’a. Osiedlił się w Hollywood, gdzie znowu pracował jako taksówkarz (w dzień) i kelner (nocą). A szczęście dalej się do niego uśmiechało. Pracując w restauracji Villa Capri zaprzyjaźnił się z jej właścicielami – Frankiem Sinatrą i baseballistą Joe Di Maggio (mężem Marylin Monroe). Sinatra zrobił go nawet swoim asystentem i to właśnie dzięki słynnemu piosenkarzowi Jean Leon poznał wiele gwiazd kina i estrady. Był wśród nich m.in. James Dean, który w pewnym momencie zaproponował młodemu Hiszpanowi wspólne założenie restauracji. Aktor inwestował pieniądze, Leon miał zostać szefem i prowadzić interes. Niestety, na krótko przed otwarciem Dean zginął w wypadku samochodowym. Restauracja jednak powstała, Leon otworzył ją sam 1 kwietnia 1956 roku.

La Scala w Beverly Hills od razu stała się najmodniejszym miejscem Hollywood. Regularnie bywali tu m.in. Marylin Monroe, Marlon Brando i Zsa Zsa Gabor, a także politycy, wśród nich John Fitzgerald Kennedy. Menu oparte było na kuchni włoskiej, a piwnica mieściła 25 000 najlepszych butelek wina z całego świata.

Francuskie sadzonki pod Barceloną

Sukces finansowy sprawił, że Jean Leon zdecydował się spełnić swoje kolejne marzenie – założyć winnicę i produkować własne wino. Po wielu latach nieobecności wrócił do Hiszpanii, do Penedès, odnowił kontakt z rodziną i kupił 150 ha ziemi w okolicy Barcelony. Zatrudnił obiecującego młodego enologa Jaume Rovirę i postawił imponującą bodegę w stylu bordoskich chateaux.

Ku zaskoczeniu lokalnych winiarzy na swoich parcelach zaczął zastępować lokalne szczepy międzynarodowymi, których sadzonki sprowadzał z Francji. Wszystkie butelki z pierwszego rocznika Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva (1969) trafiły do piwinicy jego hollywoodzkiej restauracji i były przeznaczone dla gości specjalnych.

Popularność win Jeana Leona lawinowo wzrosła, gdy okazało się, że Ronald Reagan – panowie znali się jeszcze w czasach, gdy Reagan był aktorem – zamówił Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 1975 i Vinya Gigi Chardonnay 1980 na uroczystość swojego zaprzysiężenia jako prezydenta.

Kiedy u Jeana Leona zdiagnozowano raka krtani, przekazał swoje winnice rodzinie Torresów, która do dziś – zgodnie z życzeniem założyciela marki – kontynuuje jego winiarską filozofię. Zmarł w październiku 1996 roku.

O burzliwym życiu Jeana Leona opowiadała podczas warszawskiej degustacji Mireia Torres, CEO marki Jean Leon, dyrektorka ds. innowacji i wiedzy w Familia Torres, szefowa Fundacji Familia Torres (pełna historia została opisana tutaj).

Jean Leon – degustacja win

Jean Leon 3055 Rosé 2023

Delikatne i zwiewne rosé o bledziuchnej różowej barwie. Zrobione z pinot noir (w większości) i garnacha tinta, jest niezwykle eleganckie, a przy tym świeże i lekkie (12 proc. alk.). W nosie truskawki i wczesne jasne czereśnie, są też orzeźwiające cytrusy. Piękna równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością oraz zaskakująco długi finisz sprawiają, że to idealne wino na lato – zarówno na aperitif, jak i do tapas, sushi, czy risotta – np. z owocami morza lub kurkami. (64,02 zł)

Podczas kolacji do tego wina zaserwowano tatar z troci z granitą z grejpfruta.

Jean Leon 3055 Chardonnay 2024

Świeże, młodziutkie wino, 100 proc. chardonnay, 13,5 proc. alk. W nosie cytrusy, ananas z odrobiną mango, nieco białej brzoskwini i białych porzeczek. Pięknie zrównoważone, o długim finiszu, czyste i lekkie. Uwodzicielskie! Będzie pasowało do ryb i owoców morza, wyobrażam je sobie do grillowanego pstrąga albo do krewetek. (64,02 zł)

Parą do tego wina podczas kolacji był kalafior z sosem migdałowym i czarnym czosnkiem.

Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2023

Stuprocentowe chardonnay (13,5 proc. alk.) pochodzi z winnicy Gigi, nazwanej tak na cześć córki Jeana Leona. Jest wręcz gęste – bardzo intensywne, tostowe i śmietankowe, z akcentami owoców tropikalnych, cytrusów i kwiatu cytryny. Będzie znakomicie pasowało do tłustych ryb, zwłaszcza podawanych w maślanych sosach. Można też pomyśleć o nim w kontekście kremowego risotta oraz przegrzebków. Jeśli chodzi o dania wege – pieczona dynia, grillowana kukurydza, pieczone warzywa będą dobrym wyborem. Moim zdaniem byłoby również znakomite do kurczaka w śmietanie. Unikałabym natomiast ostro przyprawionych dań. (136,89 zł)

Podczas kolacji parą do tego chardonnay był halibut z sosem beurre blanc, szparagami i francuskimi ziemniaczkami.

Jean Leon Vinya La Scala Gran Reserva 2016

Stuprocentowy cabernet sauvignon z winnicy La Scala. Spędził 28 miesięcy w dębowych beczkach i jeszcze 3 lata w butelkach, zanim trafił na rynek. W nosie dojrzałe czerwone owoce z akcentami konfitury z wiśni wsparte nutami balsamicznymi oraz szczyptą goździków i pieprzu. Wino jest intensywne, skoncentrowane, pełne; 14,5 proc. alkoholu doskonale wtopione, niemal niewyczuwalne; taniny eleganckie, gładkie. Wino zmysłowe, wyrafinowane, urzekające, z pięknym, długim, wciąż świeżym finiszem. Będzie świetne do czerwonych mięs! (242,50 zł)

Podczas kolacji La Scalę podano do antrykotu z jałówki z sosem pieprzowym i terriną ziemniaczaną. I to był bardzo dobry pomysł.

Jean Leon Cabernet Sauvignon 1998

Kolejny cabernet sauvignon znacznie różni się od poprzednika. W nosie, obok dojrzałych wiśni i śliwek, pojawiają się akcenty owoców suszonych, pięknie wsparte nutami wanilii i korzennych przypraw. Wino, mimo wieku, jest wciąż żywe i eleganckie, w odrobinę starym stylu. Będzie pasowało do pieczonej wołowiny i jagnięciny, do steków z grilla, do smażonej piersi kaczki (zwłaszcza jeśli podajemy ją z sosem wiśniowym). Jeśli lubicie połączenie wina i gorzkiej czekolady – znaleźliście parę idealną. (290,34 zł)

Podczas kolacji to piękne wino serwowane było do nemezis – wilgotnego, intensywnego, czekoladowego ciasta, któremu towarzyszył sorbet z czarnych porzeczek.

Z Mireią Torres Maczassek i butelką Gigi

Polskim dystrubutorem marki Jean Leon jest CEDC. Ceny detaliczne brutto podane przez importera.

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.

E-mail
Password
Confirm Password