fot. materiały prasowe Madrid Fusión What's happening in the world of American wine? – tak brzmiał tytuł wykładu André Huestona Macka, amerykańskiego master sommeliera i winiarza. O winiarskich trendach w…
fot. David Holifield / Unsplash Ewolucja smaku i tekstury składników dań oraz technik dobieranych do ich przygotowania stanowi klucz do doboru odpowiedniej popitki. Kuba Janicki Z bycia urodzonym antytalentem w…
fot. Pavel Neznanov / Unsplash W trzeciej dekadzie XXI wieku mamy na niwie wina nowe słowo klucz, nową obsesję, a może i mit – słoność. Wojciech Bońkowski MW Każda…
fot. Inka Wrońska W Alta Langa DOCG powstają wyłącznie rocznikowe wina musujące robione metodą klasyczną z odmian pinot noir (2/3 nasadzeń) i chardonnay (1/3), które na osadzie spędzają co…
Węgrzy doczekali się pierwszej apelacji obejmującej wyłącznie wina musujące. Etyeki Pezsgő powstają na bukolicznych wzgórzach otaczających zachodnie przedmieścia Budapesztu. Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński Łagodne pagórki, obrośnięte gęsto dzikim winem…
fot. Tomasz Prange-Barczyński Miała zaledwie 20 lat, gdy po niespodziewanej śmierci ojca w 2004 roku musiała zająć się położoną w Rüdesheim winiarnią o 130-letniej historii. Bernhard Breuer był jednym z…
fot. Winnica Marcinowice Skala strat, które w wielu polskich winnicach spowodował przechodzący przez nasz kraj front mrozowy, wymagać będzie kompleksowej pomocy ze strony państwa. Rodzimym producentom można jednak też pomóc…
Pierwsze dwie edycje od razu zrobiły wrażenie swoją organizacją i rozmachem. Kolejnym na przeszkodzie stanęły najpierw pandemiczne obostrzenia, później szalejąca w naszym kraju inflacja. Wreszcie jednak – po 4 latach…
fot. Tyke Jones / Unsplash W rolniczych ekosystemach bioróżnorodność odgrywa niezwykle istotną rolę. Wpływa na strukturę i żyzność podłoża, biologiczne zwalczanie szkodników, hydrologię, a nawet mikroklimat. Sławomir Chrzczonowicz Przez tysiąclecia…