fot. Tomasz Prange-BarczyńskiNie ma w Europie Środkowej odmiany, która wzbudzałaby więcej konfuzji. Chorwaci zwą ją graševina. Czesi używają nazwy ryzlink vlašský. Na Węgrzech jest znana jako olaszrizling, w Austrii…
W tym roku, przy rekordowej liczbie festiwali polskiego wina, każde nowe wydarzenie musi mieć na siebie dobry pomysł. Flow Fest, wrocławski debiutant, najwyraźniej taki pomysł miał.Tekst i zdjęcia:…
fot. Tomasz Prange-BarczyńskiW Europie winorośl pojawiła się w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, i to ten region kojarzył się wszystkim z produkcją wina. W ostatnich, coraz cieplejszych latach uwaga winnego świata…
fot. Christos B. Andriopoulos / UnsplashSzybka degustacja jest doświadczeniem wina w jego podstawowym gestalcie, „sesyjne” picie go – przeżyciem jego rozciągniętej w czasie narracji; w przybliżeniu: zdjęcie kontra film.…
fot. Jeremy Goldberg / UnsplashW czasach mojej młodości nie piło się wody z kranu i w ogóle wciąż się coś dezynfekowało, przegotowywało, czy w inny sposób unieszkodliwiało, bo wszędzie…
fot. mat. prasowe organizatoraNiepozorna dziura w ziemi. Wokół skały, parę krzaków, stara szopa. Całość odgrodzona, więc przypatruję jej się, mrużąc oczy krótkowidza, z kilkudziesięciu metrów. Gdy zmrużę je solidnie,…
fot. Tomasz Prange-BarczyńskiLieviti e Lievitati – drożdże i zakwasy. Pod takim hasłem odbyła się w warszawskiej pizzerii Madre degustacja nowych roczników win musujących z lombardzkiej winiarni Bellavista. Do każdego…
fot. Mariusz CoftaHead sommelier krakowskiej Bottiglieria 1881, jedynej w naszym kraju restauracji z dwiema gwiazdkami Michelina, zwyciężył w XXIII Mistrzostwach Polski Sommelierów. W finale rozegranym 1 czerwca 2024 roku…
Choć polskie wina można znaleźć w Anglii już od dłuższego czasu, dopiero teraz doczekały się oficjalnej prezentacji. Wszystko dzięki pierwszej edycji Polish Wine Day.Tekst i zdjęcia: Maciej NowickiPolskie…