Arterie handlowe, rzeźbiarki terenu, regulatory temperatury, wreszcie źródła wody do irygacji. Rzeki od tysiącleci odgrywały kolosalną rolę w produkcji wina. Do dziś skupiają się wokół nich czołowe regiony winiarskie świata.…
fot. Mark Eder / Unsplash Zwykle jemy i pijemy to, co się w danym miejscu je i pije. Schody zaczynają się, gdy zapalony enoalkobirroturysta trafi do miejsca suchego. Nie mam…
fot. Alexandra Torro / Unsplash Wina musujące stały się osobnym światem, który byłby satysfakcjonujący nawet wtedy, gdyby z jakiegoś powodu zniknęły z powierzchni ziemi wszelkie wina spokojne i wzmacniane. Ewa…
fot. materiały prasowe Dzięki ogromnej liczbie szczepów i długiej tradycji ich łączenia Portugalia ma wyjątkową pozycję na światowej mapie wina. Ale nawet jej nie omija moda na wina odmianowe. Oto…
Gęsta, jedwabista faktura, hiperdojrzały owoc, harmonia, elegancja, ale i niewątpliwa tężyzna i obfitość. Zmiana stylistyczna w Bordeaux stała się faktem. Wiele win z tamtejszych prestiżowych apelacji smakuje luksusowo (bez „jakby”),…
fot. Inka Wrońska Po co robić szampana w Szampanii, skoro można pod Łodzią? Rozmowa z Jeanem Thierrym Smolisem, właścicielem winnicy w Brzezinach. rozmawiają Inka Wrońska i Maciej Nowicki Jean Thierry…
Winiarnia prowadzona pod Łodzią przez rodzinę Jantoniów wyrobiła sobie w ostatnich latach solidną markę jako producent win musujących robionych metodą tradycyjną. Nie osiada jednak na laurach i przygotowuje się właśnie…
fot. Arnold Dogelis / Unsplash Dlaczego z wiekiem znika w winie aromat jagód i grejpfruta, a utrzymuje się zapach liści i zielonej papryki? Z jakiego powodu czerwone bordeaux z…
fot. Steve Dimatteo / Unsplash Jest wino i jest woda, są dwie mitologie. Żadna inna substancja nie obrosła tyloma mitami i tyloma symbolami. Marek Bieńczyk Czasami wypominamy jakiemuś winu, że…