fot. Inka Wrońska Wina dojrzewające sur lie odczuwamy jako cięższe, bardziej treściwe, kremowe, o większej głębi i bardziej złożonym smaku. Sławomir Chrzczonowicz Określenie sur lie znaczy po francusku „na osadzie”.…
fot. Brooke Campbell / Unsplash Czas w Burgundii płynie powoli, a jego podstawowymi jednostkami są nie minuty i godziny, ale lata i dekady. Sławomir Sochaj Fani filmowych bon motów nie…
fot. Javier Balseiro / Unsplash Butelka wielka przed laty będzie zawsze Proustowską magdalenką, przynoszącą smak melancholii. Wojciech Bońkowski MW Zrobiłem porządek w szufladzie. Na dnie sterty papierów zesłanych do niszczarki…
fot. Marçal Font / Recaredo Utworzenie przed sześciu laty stowarzyszenia Corpinnat zatrzęsło światem cavy. Od tego czasu pojawili się nowi członkowie, a marka zadomowiła się w przestrzeni publicznej. Wciąż jednak…
Długie dojrzewanie wina musującego na osadzie wynikać może z planu samego winiarza, jego cierpliwości albo lenistwa. Czasami dochodzą jeszcze konieczne do załatwienia formalności. Tekst i zdjęcia: Maciej Nowicki…
fot. Olaf Kuziemka Pionowa degustacja dziesięciu roczników rieslingów Winnicy Turnau w Warszawie uświetniła jubileusz największej polskiej winiarni. Próba stała się też okazją do refleksji nad zmianami, jakie zaszły w rodzimym…
Praktycznie każdy kolejny sezon przynosi nowości u tego dolnośląskiego producenta. Nie inaczej było w czasie premiery rocznika 2023. Degustujemy wina z Winnicy Jadwiga, które właśnie weszły na rynek. Tekst i…
fot. Jesus Solana / Wikimedia Commons Kto jeszcze nie słyszał o niewzmacnianym sherry, niech nadstawi ucha – to dziś jeden z najgorętszych tematów winiarskiej Hiszpanii. Sławomir Sochaj Niewzmacniane sherry?…
fot. Roman Volkov / Unsplash Wielkie odkrycia wśród niszowych szczepów zdarzają się rzadko – ale majorkańskie giró ros i piemoncka nascetta z pewnością do nich należą. Sławomir Sochaj Do winiarni…