fot. Calvin Shelwell / UnsplashO idealnych, choć przypadkowych i nie zawsze oczekiwanych, a mimo to niezapomnianych połączeniach kulinarno-winiarskich, pisząredaktorzy i redaktorki FERMENTUPioruna nie da się ukryć. Jak kogoś trafi,…
Baby brunello rośnie w siłę. Władze Toskanii zgodziły się na powiększenie obszaru DOC Rosso di Montalcino aż o 60 proc. Wszystko by zaspokoić głodne rynki zagraniczne.Tomasz Prange-BarczyńskiBrunello to…
fot. Maximilian Hofer / UnsplashW świecie winomanów istnieje wyrafinowana obelga: nazywamy kogoś label drinkerem, pijaczem etykiet.Wojciech Bońkowski MWNie piłem nigdy Pétrusa. Jakoś nie było okazji, no…
Niemal każdy, kto śledzi winiarskie trendy, słyszał o Sierra de Gredos. Nie każdy natknął się jednak na Cebreros, młodą apelację znajdującą się we wschodniej części tego górskiego regionu. Powstają tu…
fot. Tomasz Prange-BarczyńskiLouise Pommery, obok Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, była jedną z najpotężniejszych wdów zarządzających produkcją wina w Szampanii w XIX wieku. To za jej sprawą świat ujrzał w 1874…
fot. Mattia RizziTo, że grillowany węgorz w rosole smakuje najlepiej z vin jaune, jest jasne. Dlaczego jednak warto popijać lody śmietankowe ciemnym piwem? Odpowiada najlepszy sommelier Włoch roku 2022,…
fot. Maciej NowickiWyniki tegorocznego konkursu Polskie Korki potwierdzają, że Grzegorz Runowski zna się na rieslingu jak mało kto. Ma jednak też rękę do innych odmian.Maciej NowickiW czasie…
fot. Clay Banks / UnsplashTo młodzież odpowiada za wzrost konsumpcji wina w Polsce. Konsumenci poniżej 40. roku życia nie tylko piją dużo wina, ale też żywo się nim interesują…
fot. Alfonso Scarpa / UnsplashPijąc na stojąco, widzi się więcej i więcej się słyszy. Wino ani jedzenie nie jest wtedy w centrum uwagi. Liczy się towarzystwo, rozmowa, atmosfera ulicy…