fot. Nacho Dominguez Argenta / UnsplashZ verdejo powstaje coraz więcej ambitnych, naprawdę głębokich win. Po mocne nazwisko z tej właśnie kategorii sięgnął niezawodny El Catador.Wojciech Bońkowski MWHiszpańskie…
fot. MoviaMalvasia, friulano, ribolla gialla. Znakomite pinoty: grigio i noir. Plus musujące chardonnay do samodzielnego degorżowania. Movia to miejsce, które powinno się znaleźć na trasie każdego winomana.Inka Wrońska…
fot. MorubaJak zdefiniować wino? Javier Euba i Daniel Morales, twórcy studia Moruba, autorzy wielokrotnie nagradzanych etykiet win hiszpańskich, opowiadają o sztuce projektowania na potrzeby branży winiarskiej.rozmawia Maciej Świetlik…
fot. Maciej NowickiTrzecia edycja Muśniętych, czyli festiwalu polskich win musujących wytwarzanych metodą tradycyjną, potwierdziła, że mamy na rynku naprawdę sporo rodzimych bąbelków godnych spróbowania.Maciej NowickiTakiej rozpoznawalności życzę…
fot. Vicky Hincks / UnsplashJak wiadomo, pić należy tylko wina wegańskie, z ręcznie zbieranych winogron, pod naturalnym korkiem, podawane w temperaturze pokojowej. Im starsze, tym lepsze!Tomasz Prange-BarczyńskiSą…
fot. Billy Huynh / UnsplashMariaż wina i socjalizmu zaczął się obiecująco, ale wytracił impet, czego najlepszym dowodem było powstanie angielskiego terminu champagne socialist.Sławomir SochajNagrodzona w 2022 roku…
fot. Riccardo Bernucci / UnsplashCo by z nami było, gdybyśmy dotarli do ostatniego wina świata, do najwyższej, szczytowej jego kropli?Ewa RybakReinhold Messner, właściciel słynnej południowotyrolskiej winiarni Castel…
fot. Wojciech Bońkowski MWSantorini powstało ze zniszczenia. Energetyczne, słone wina z wyspy wydają się nieść echo wielkiej eksplozji wulkanu Thira, jakby były przedłużeniem wybuchu, wstrząsem wtórnym lub przynajmniej metaforą…
Theresa Breuer należy do najlepszych interpretatorek rieslinga nie tylko w Rheingau, ale i w całych Niemczech. Jej wrażliwość na niuanse terroir znajduje odzwierciedlenie w winach genialnie lekkich, rzadko przekraczających 11,5…