fot. Inka Wrońska W winie cenimy jego „przyziemność”, czyli organiczny związek z ziemią, z której pochodzi. Żeby dostarczało nam rozkoszy niebiańskich i skłaniało do podniebnych wzlotów estetycznego zachwytu, musi być…
Nie ma drugiego kraju, który mógłby poszczycić się aż 6100 laty udokumentowanej historii winiarskiej. Współczesna Armenia czerpiąc pełnymi garściami z tradycji produkuje na wskroś nowoczesne i intrygujące wina. Warto je…
Ten miesiąc przypomina nieco kwiecień. Słoneczne i wciąż ciepłe dni przywołujące słynną, złotą, polską jesień, przeplatają się z takimi, którym zdecydowanie bliżej zimy. Jednak nowe rekomendacje win z Biedronki powinny…
Mavrud jest symbolem odradzającego się winiarstwa bułgarskiego. Autochtoniczna odmiana z okolic Płowidwu doczekała się nie tylko poważnych badań naukowych, ale i szerokiego grona interpretatorów wśród najambitniejszych producentów w kraju. Tych…
Winiarska część obchodów Dni Zielonej Góry zyskuje coraz większą popularność. W tym roku w Winobraniu wzięła udział rekordowa liczba lubuskich winiarni. Tekst i zdjęcia: Maciej Nowicki Winobranie w Zielonej…
fot. San Patrignano Czy kupilibyście wino, wiedząc, że zrobił je przestępca? Albo narkoman? A czy kupilibyście je, mając świadomość, że stworzył je człowiek, który dzięki resocjalizacji przez pracę w winnicy…
fot. Karsten Wurth / Unsplash Żyjąc w winiarskim świecie, jesteśmy zarazem ortodoksami, marzącymi o najdroższych burgundach, hermitagach i barolo, i heretykami, szukającymi własnej drogi. Marek Bieńczyk Wśród felietonów, które…
fot. Marcin Brzózka Niewiele polskich wine barów może pochwalić się tak wyjątkową lokalizacją. Jeszcze mniej – takimi urodzinowymi winami! Maciej Nowicki Przez wiele lat Kraków był mekką dla fanów wine…
Turystyka ma często negatywny wpływ na regiony winiarskie. Na Maderze jest odwrotnie. Dzięki rosnącej modzie na wyspę i trwającemu okrągły rok sezonowi producenci madery nie tylko wychodzą z kryzysu, ale…