fot. Angelika Paruboczy / Winnica Turnau
W ubiegłym roku Winnica Turnau świętowała swoje 10 urodziny. Właściciele liczą ten czas nie od samego założenia winnicy, co nastąpiło wcześniej, w 2010 roku, a od pierwszych zbiorów. W roku jubileuszowym rodzina Turnauów mogła się więc pochwalić już 10 rocznikami.
Inka Wrońska
„Winorośli nie da się porównać do jakiejkolwiek innej rośliny. Krzewy, raz posadzone, pozostają z tobą długo, nawet przez kilkadziesiąt lat. Winorośl jest romantyczna, a wino, gdy powstanie, ma w sobie całą opowieść” mówi Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy.

Historia Winnicy Turnau
Winnica Turnau została założona w 2010 roku w Baniewicach w Zachodniopomorskiem przez Zbigniewa Turnaua, który wcześniej prowadził na tych terenach duże gospodarstwo rolne. Pomysł zasadzenia winorośli wyszedł od wieloletniego pracownika gospodarstwa, agronoma Tomasza Kasickiego. Na początku pod winnicę przeznaczono tylko ziemię w Baniewicach. Potem doszły nasadzenia na drugiej działce o południowym nachyleniu, położonej wokół jeziora. Z analiz wynikało, że to miejsce o sporym potencjale: warunki klimatyczne miały przypominać te panujące w Szampanii. Ponadto pojawił się argument historyczny, okazało się bowiem, że już przed wojną uprawiano tu winorośl.

Pierwsze zbiory odbyły w 2014 roku. Wtedy też w Baniewicach pojawił się Frank Faust, enolog z Rheingau, który do dziś pracuje w Winnicy Turnau. Obecnie jest też jednym z współwłaścicieli, obok Zbigniewa, Grzegorza, Jacka i Stanisława Turnauów.

Winnica Turnau: gdzie ich znaleźć?
Baniewice to niewielka miejscowość na Ziemi Bańskiej na Pomorzu Zachodnim. Okoliczne lasy i pobliskie czyste Jezioro Długie (woda spełnia normy 2. klasy czystości) pozwalają znakomicie odpocząć. Nad jeziorem jest kąpielisko i plaża, można urządzić sobie piknik. Jeśli wierzyć informacjom ze strony baniewice.pl – to także raj dla wędkarzy.
Na terenach nieopodal winnicy znajduje się kolejna atrakcja dla turystów. Zachodniopomorski fragment Blue Velo (Odrzańskiej Trasy Rowerowej) ma na odcinku Gryfino – Trzcińsko-Zdrój długość 44,1 km. Trasa przebiega m.in. przez Baniewice. Są też mniejsze leśne ścieżki, po których można zarówno pojeździć rowerem, jak i pospacerować.
Nieopodal Baniewic, w Swobnicy, znajduje się Zamek Joannitów, którego początki sięgają XIV wieku. Wybudowany przez zakon joannitów, w XVIII wieku został przebudowany w stylu barokowym przez ówczesnych właścicieli, Hohenzollernów z Schwedt. Wokół zamku znajduje się park, a prowadzi doń piękna aleja kasztanowców.
Wino z Winnicy Turnau
Winnica Turnau składa się z dwóch parceli mających w sumie 41 hektarów. Obsadzone są szczepami solaris, chardonnay, pinot noir, riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent i cabernety (cantor, dorsa, cortis).

Jacek Turnau, opowiadając o zmianach w stylistyce win na przestrzeni minionych 10 lat podkreśla przede wszystkim fakt, że stały się bardziej wytrawne. – Na początku mieliśmy tylko kilka win wytrawnych, pozostałe były półwytrawne i półsłodkie. Obecnie mamy Szlachetny Zbiór, czyli wino słodkie, jedno wino półsłodkie i jedno półwytrawne. Reszta jest wytrawna – mówi. Jednak do dziś wyróżnikiem win z Winnicy Turnau, także tych wytrawnych, jest delikatna słodycz, oscylująca między 5 a 6 g/l cukru resztkowego.

Wina Turnauów mają umiarkowany poziom alkoholu. Dla przykładu: Chardonnay, nagrodzone na Polskich Korkach 2024, ma go 12 proc., a Rosé zaledwie 10,5 proc. Są świeże i aromatyczne, o dobrej równowadze między cukrem resztkowym a kwasowością.
Warto zwrócić uwagę na tutejsze wino musujące Classique Brut robione metodą tradycyjną i dojrzewające kilkadziesiąt miesięcy na osadzie. Jego wyjątkowość polega m.in. na tym, że dosage jest na bazie własnego wina lodowego.
Obecnie w ofercie Winnicy Turnau jest kilkanaście win. Są wśród nich także etykiety okazjonalne, np. wino świętomarcińskie albo urodzinowe wino X. Ponad 90 proc. produkcji trafia do polskich odbiorców; reszta jest eksportowana m.in. do Wielkiej Brytanii, Japonii i Danii.
Wino lodowe
Winnica Turnau jest jedynym polskim producentem, któremu udaje się produkować wino lodowe w miarę regularnie. Niedawno swoją premierę miał rocznik 2023, a kolejne winobranie i wyciskanie moszczu z zamarzniętych gron miało miejsce 17 lutego tego roku, kiedy temperatura w Baniewicach spadła do minus 10 stopni. – Tegoroczne zbiory na wino lodowe są dla nas wyjątkowe. Udało nam się zebrać 728 kg winogron odmiany johanniter, a także 1224 kg winogron odmiany cabernet cortis. To pierwszy raz w historii Winnicy Turnau, kiedy podczas mrozów sięgnęliśmy po tę czerwoną odmianę – powiedział Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy.



Enoturystyka
Na swojej stronie internetowej właściciele winnicy zapewniają, że można ich odwiedzić nawet spontanicznie. Kto jednak chciałby zobaczyć i usłyszeć jak najwięcej o winie i winiarni, a także zobaczyć okolicę (z winnicy roztacza się piękna panorama na las i Jezioro Długie), powinien umówić się na zorganizowaną trzygodzinną wycieczkę. Dzieli się ona na 3 etapy i obejmuje: wizytę w winnicy, odwiedziny w dwóch winiarniach oraz degustację 4 win, podczas której serwowane są także regionalne sery. Indywidualne grupy mogą umawiać się na soboty między 10 i 17. Wizytę można łatwo zarezerwować przez kalendarz na stronie internetowej producenta. Uwaga: warto zwrócić baczniejszą uwagę na ten kalendarz, bo w winnicy organizowane są także ciekawe koncerty. Istnieje też możliwość zorganizowania tu np. spotkania firmowego.

Dla tych, którzy uważają, że trzygodzinna wycieczka to stanowczo zbyt mało, Winnica Turnau oferuje możliwość noclegu. W domu gościnnym mieści się 5 pokoi, w których może przenocować 12 osób. Można więc zaplanować sobie sympatyczny weekend w gronie rodziny czy przyjaciół, a nawet wakacje w winnicy. W sprawie rezerwacji noclegów należy kontaktować się z Winnicą telefonicznie (wszelkie dane znajdują się na stronie producenta).
Baniewice 115, 47-110 Banie, winnicaturnau.pl