Skip to content Skip to footer

Parajes del Valle, Hiszpania: ekologiczne wina z Murcii

Parajes del Valle, ekologiczna winiarnia należąca do grupy García Pérez, znajduje się w południowo-wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego, w interiorze regionu Murcia, w gminie Jumilla; nad Morze Śródziemne, na przykład do Alicante, jest stąd mniej więcej 80 km.

Inka Wrońska, wszystkie zdjęcia: García Pérez

Winiarnia Parajes del Valle działa w reżimie ekologicznym. „Produkujemy wina ekologiczne, bo kochamy środowisko – a jeśli coś kochasz, nie traktujesz tego źle” piszą producenci na swojej stronie. Należące do winiarni działki leżą na sporych wysokościach, od 400 do nawet 1000 m n.p.m.; otaczają je sosnowe lasy, w międzyrzędziach rosną rozmaryn i tymianek.

Na gliniastych, gliniasto-piaszczystych i wapiennych glebach dojrzewają macabeo i monastrell oraz bobal (winiarnia robi z tego szczepu wino różowe) i airén, z którego powstaje musiak brut nature. Klimat jest trudny, półpustynny, z bardzo dużymi amplitudami temperatur; zimy są niezwykle surowe, lata upalne. To wszystko sprawia, że powstające tu wina są osobne, ciekawe – piękne.

PS Świetne etykiety – a raczej ich brak.


Parajes del Valle: degustacja win

87 Macabeo Ecológico, Manchuela DOP

Stuprocentowe macabeo z nienawadnianych winnic w DOP Manchuela położonych na wysokości 850 m n.p.m. Fermentacja przebiega na rdzennych drożdżach; zaczyna się w stali, a późniejsze dojrzewanie odbywa się w zbiornikach betonowych. Wino ma kwiatowo-ziołowy nos, wśród aromatów pojawiają się też cytrusy i nieco zielonego jabłka. W ustach jest rześkie, zrównoważone, choć nieco „chude”. Sprawdzi się latem albo w cieplejsze dni jesieni. Do picia solo, do mniej tłustych ryb, do owoców morza. (57 zł)

89 Maceración Macabeo Ecológico

Czyste macabeo, jak poprzednik, z tym że pomarańczowe. Spontaniczna fermentacja na skórkach trwa w tym przypadku około dwóch tygodni. Gotowe wino dojrzewa potem na osadzie w betonowych zbiornikach przez kilka miesięcy. W nosie rumianek, skórka pomarańczowa, mirabelka i dojrzały grejpfrut plus ciut nut herbacianych. W ustach orzeźwiające, mineralne, z eleganckimi taninami i zrównoważoną kwasowością. Fantastyczna i bardzo długa końcówka sprawia, że to wino wprost stworzone do zadań gastronomicznych – można podać je do paelli, flaków po madrycku (tych z chorizo), ale będzie też pasowało do wędzonych ryb, np. do węgorza. Da radę także tłustej rybie z rusztu. (59 zł)

88 Bobal Ecológico Rosado, Manchuela DOP

Stuprocentowy bobal w różowej wersji. Pochodzi ze starych nienawadnianych winnic (40-60-letnie krzewy). Fermentuje przez 2 tygodnie w stali na rdzennych drożdżach, a potem przez kilka miesięcy dojrzewa na osadzie w betonowych zbiornikach. Wino jest niezwykle aromatyczne: pachnie hibiskusem i ziołami, są w nim też nuty żurawin, czerwonych porzeczek, malin i truskawek. Orzeźwiające, zrównoważone, skoncentrowane, z bardzo dobrą strukturą i długim wiśniowym finiszem. Czyste, soczyste i bardzo ładne. Fajnie się sprawdza przy różnorodnych tapas, ale będzie też niezłe do wszelkich prostych dań z dodatkiem pomidorów, od makaronów w pomidorowych sosach, po pizzę. (57 zł)

90 Brut Nature Ecológico

Musiak w całości zrobiony z airén, o minimalnej (1,5 g) zawartości cukru resztkowego. 60-letnie krzewy tej odmiany rosną w jednej z najchłodniejszych części Manchueli na wysokości prawie 1000 m n.p.m. Wino powstaje metodą Charmata, jest niezwykle aromatyczne – w bukiecie wyczuwamy białe kwiaty, cytrynę i grejpfruta, a także białe brzoskwinie; w ustach soczyste, a przy tym mineralne, długie, zrównoważnone i niezwykle eleganckie. Do popijania solo, ale też do ostryg, ceviche, sushi i sashimi.

89 Monastrell Ecológico, Jumilla DOP

Czysty monastrell z nienawadnianych winnic w apelacji Jumilla. Fermentuje w stali na rdzennych drożdżach, a potem przez kilka miesięcy dojrzewa w betonowych zbiornikach. Absolutnie niezwykły – brak w nim dość typowych dla monastrelli z Jumilli nut dżemowych. Są za to intensywne i czyste aromaty wiśni, jabłek malinówek, czerwonych porzeczek i śliwek. Do tego dochodzą eleganckie nuty balsamiczne, pieprzne i ziołowe. To wino o średnim ciele i dobrej kwasowości; świeże, a przy tym skoncentrowane, rześkie, z pikantną nutą zielonego pieprzu i tytoniu w długiej końcówce. Do tapas, do pizzy, do paelli, ale też do słodko-kwaśnych dań kuchni chińskiej i pikantnych tajskich. (58 zł)

89 Monastrell „Terraje”, Jumilla DOP

Stuprocentowy monastrell z działek Fuente de las Perdices i La Cañada de Albatana. Owoce pochodzą z nieszczepionych ekologicznych winnic rosnących na wysokości ok. 700 m n.p.m. Nazwa wzięła się od słowa terraje, oznaczającego miejscowy system dzierżawy ziemi. Wino powstało bowiem jako hołd dla pokoleń winiarzy i winogrodników z Jumilli.

Fermentacja przebiega na rdzennych drożdżach i rozpoczyna się w stalowych zbiornikach. Dojrzewanie odbywa się w dębowych beczkach o pojemności 5000 litrów. W efekcie powstaje wino mocarne, o bardzo dobrej strukturze. Pachnie czerwonymi i ciemnymi owocami – są tu i śliwki, i wiśnie – do tego dochodzą nuty balsamiczne, konfiturowe, korzenne, wręcz kawowe. W ustach wciąż świeże, o doskonałej równowadze, z długim korzennym finiszem. Do dziczyzny, do grzybów, do gęstych jesiennych gulaszy będzie jak znalazł. (105 zł)


Wina z Parajes del Valle degustowałam podczas wydarzenia Taste Spain 2025, które odbyło się we wrześniu w Warszawie. Sprowadza je do Polski La Tienda, a podane przy opisach ceny pochodzą ze strony importera.

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.

E-mail
Password
Confirm Password