Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Skip to content Skip to footer

Martin Ray, Kalifornia: 3 klasyczne wina z Zachodniego Wybrzeża

fot. Martin Ray Vineyards & Winery

Trzy wina od Martin Ray Vineyards & Winery nie udają, że pochodzą skądinąd, zachowując jednocześnie klasę, elegancję i rodowód.
Tomasz Prange-Barczyński

Trudno o bardziej klasyczny model winiarni w Kalifornii niż ten prezentowany przez Martin Ray Vineyards & Winery. Firma wywodzi swe korzenie od jednego z pionierów winiarstwa w Słonecznym Stanie, Martina Raya, który działał tu w latach 1943-1972, a więc w mrocznych czasach postprohibicji. Swą działalność prowadził głównie w górach Santa Cruz, w Saratodze.

Pod koniec XX wieku niejaki Courtney Benham natknął się na 1500 skrzynek win Raya w magazynie w San Jose. Zachwycony jakością, w 1990 roku kupił markę i rozpoczął własną działalność winiarską. 13 lat później otworzył obecną winiarnię w Russian River Valley, na granicy Green Valley, w hrabstwie Sonoma. Nadal wyznaje ideologię Martina Raya, chcącego tworzyć wina oddające charakter miejsca, z którego pochodzą. Ma własną, 12-akrową parcelę pinot noir w pobliżu winiarni. Przede wszystkim jednak współpracuje na długoterminowych kontraktach z winogrodnikami w Napie, Sonomie, Santa Cruz i Monterey.

Wierność terroir nie przeszkadza mu tworzyć międzyregionalnych kupaży, jednak lojalnie informuje o tym na kontretykietach. Nie zasłania się popularnym, nośnym, ale też nieco anonimowym terminem California.

92 Martin Ray, Monterey County, Sonoma County, Chardonnay 2022

Świetnie zintegrowane, poważne, dojrzałe chardonnay z hrabstw Monterey (64 proc.) i Sonoma (36). Nawet przez moment nie męczące beczką, jest przy tym doskonale kwasowe, czyste i hedonistycznie smaczne. Wino o świeżości oceanicznej bryzy, z ładnie zarysowanym owocem i nutą odmianową, napięte, niezastąpione przy stole. (139 zł)

91 Martin Ray, Sonoma Coast, Pinot Noir 2021

Szczodry, lekko dymny, pachnący wiśniami pinot z kalifornijskiego wybrzeża. Wino czyste, o wzmagającym się z czasem owocu. Na podniebieniu lekko ziemiste, świetnie kwasowe, nieco korzenne, z umiejętnie ukrytym, choć wcale nie małym alkoholem (14,1 proc.). Struktura relatywnie lekka, ale zdecydowana. Do kaczki na różowo albo risotta z prawdziwkami będzie idealne. (149 zł)

91 Martin Ray, Napa County/Sonoma County, Cabernet Sauvignon 2020

Kupaż 54 proc. owoców z doliny Napa i 46 proc. z Sonomy, o czym precyzyjnie informuje na kontretykiecie winiarz. Rasowy kalifornijski cab pachnący gorzką czekoladą, podbity korzenną nutą beczki, ale też soczyście owocowy, z nutami jeżyn i czarnej porzeczki. Wino dość gęste, a jednocześnie świetnie zrównoważone, bez grama przesady, za to z ładną ożywczą kwasowością. Szczodre i harmonijne. Będzie dobre zarówno z bogato doprawionym wegeburgerem z soczewicy, jak i krwistym wołowym stekiem. (179 zł)

Wina Martin Ray sprowadza do Polski Wineonline. Zdjęcia butelek: Martin Ray Vineyards & Winery

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.