fot. Deutsches Weininstitut
Pinot blanc w młodzieńczej bezbeczkowej wersji daje wina średniej budowy, rześkie, o dobrej kwasowości i przyjaznej ustom krągłości. Charakterystyczne są nuty kwiatowe i owocowe: gruszek, białych brzoskwiń, skórki cytryny, ale też migdałów.
Tomasz Prange-Barczyński
Pinot to stara odmiana winorośli o wielu klonach i kolorystycznych mutacjach. Pochodzi prawdopodobnie z Francji, choć jej najdawniejsza historia wciąż owiana jest tajemnicą. Blanc, gris, noir, ale też meunier, teinturier czy noir précoce to tylko różne kolorystyczne wersje szczepu. Ich kod genetyczny jest jeden i ten sam. Nie znaczy to, że biały, szary czy czarny pinot smakują tak samo i czują się dobrze w identycznych warunkach glebowych i klimatycznych. Każdy daje wina odmienne, w swoim rodzaju.
Gris cieszy się oszałamiającą popularnością, zwłaszcza gdy wołają go z włoska – grigio. Noir pozostaje legendą wśród szlachetnych odmian winorośli, szczepem dla wtajemniczonych, emanacją winnej elegancji i wysublimowania. Tymczasem pinot blanc wciąż traktowany jest po macoszemu, choć zdecydowanie zasługuje na więcej.
Inne nazwy pinot blanc
Pinot blanc to nazwa francuska. We Włoszech nasz bohater znany jest jako pinot bianco. W Niemczech nazywają go weissburgunderem lub weisser burgunderem. W Czechach i Słowacji to rulandské bílé. Na Węgrzech fehér burgundi, w Choracji pinot bijeli, a w Słowenii beli pinot. Używano wobec niego także nazw auverant blanc, chardonnet pinot blanc, clevner albo klävner.
Gdzie rośnie pinot blanc?
Najwięcej winnic obsadzonych pinot blanc znajduje się w Niemczech. To aż 6181 ha, co oznacza, że w XXI wieku ich powierzchnia wzrosła dwukrotnie. Ze względu na klimat liderem upraw jest ciepła i słoneczna Badenia. Sporo weissburgundera rośnie też w Palatynacie i Hesji Nadreńskiej.
We Francji ostoją pinot blanc jest Alzacja. We Włoszech pinot bianco to przede wszystkim północ: Friuli-Wenecja Julijska i Alto Adige, ale też Lombardia i Emilia-Romania. Austriacy uprawiają białego burgundera zarówno w Styrii, Burgenlandzie, jak i coraz częściej w Dolnej Austrii. Nie brak tej odmiany u naszych południowych sąsiadów, w Czechach, a zwłaszcza w Słowacji, gdzie bílego rulandskiego rośnie ponad 1000 ha. W Nowym Świecie odmiana daje sobie dobrze radę w Kalifornii, głównie w Santa Maria Valley i Anderson Valley, w Oregonie. Pinot blanc rośnie też w Kanadzie, w dolinie Okanagan na Zachodnim Wybrzeżu.
Kto uprawia pinot blanc w Polsce?
Pinot blanc nie należy na razie do najpowszechniej uprawianych w naszym kraju vinifer. Wierzę jednak, że przyszłość przed nim, mamy już bowiem kilku producentów, którzy robią znakomite wina z tej odmiany. Należą do nich Kamil Barczentewicz i Winnica Dymek z Małopolskiego Przełomu Wisły oraz winnice Miłosz, Marcinowice i Ingrid z Lubuskiego. Kilka udanych białych burgundzkich powstaje też na Dolnym Śląsku.
Jak smakuje pinot blanc?
Pinot blanc w swej młodzieńczej bezbeczkowej wersji jest winem świeżym, przypominającym nieco chardonnay. Dla ciekawości: jeszcze w XIX wieku odmiany te były powszechnie mylone. Daje wina średniej budowy, rześkie, o dobrej kwasowości i przyjaznej ustom krągłości. Charakterystyczne są nuty kwiatowe i owocowe – gruszek, białych brzoskwiń, skórki cytryny, ale też migdałów. Bardzo ładnie – jeśli tylko pozwala na to jakość owoców – poddaje się działaniu beczki, także nowej, zyskując ciało i strukturę. Pinot blanc jest też chętnie wykorzystywany w kupażach. Doskonałymi przykładami są wybitna mieszanka z chardonnay o nazwie Batàr robiona w Toskanii przez Querciabellę oraz Hildegard, asamblaż z pinot gris ze słynnej winiarni Au Bon Climat (Santa Barbara, Kalifornia).
Do czego pasuje pinot blanc?
Świetnie radzi sobie jako towarzystwo do jedzenia. Można podać go do kurczaka i indyka, zarówno pieczonego, jak i na zimno, w sałatkach. Z sałatkami pinot blanc w ogóle czuje się bardzo dobrze. Pasuje do dań z jajek, takich jak omlet czy quiche. Doskonale łączy się z rybami, zwłaszcza pieczonymi: halibutem, łososiem, pstrągiem. Jest pyszny z owocami morza: stanowi dobraną parę do ostryg, kalmarów czy krewetek z patelni. Nieco tęższe wersje pinot blanc można podać nawet do wieprzowiny i pasztetów.
Pinot blanc w winach musujących
Jest odmianą często wykorzystywaną do produkcji win musujących. Pinot blanc stanowi podstawę robionych metodą tradycyjną (jak szampan) crémant d’alsace. Używa się go do produkcji franciacorty i trento DOC. Dobre są oparte na weissburgunderze niemieckie sekty. Także w Polsce, w Lubuskiem, powstają z tej odmiany świetne musiaki. W nikłym stopniu, ale jednak można dodawać pinot blanc do prosecco, a nawet szampana.
Najlepsi producenci pinot blanc
Polska: Kamil Barczentewicz, Winnica Miłosz, Winnica Ingrid, Winnica Marcinowice
Niemcy: Ökonomierat Rebholz, Bergdolt, Seeger, Michel, Bercher
Austria: Alois Gross, Neumayer, Matthias Beck, Gernot Heinrich, Matthias Leitner
Włochy: Hofstätter, Lageder, Ellena Walch, Franz Haas, Manincor, Felluga, Jermann, Mauro Drius, Schioppetto
Francja: Marcel Deiss, Meyer-Fonné
Jak kupować pinot blanc?
Pinot blanc jest winem bardzo uniwersalnym. Nawet jego niedrogie marketowe wersje mogą okazać się ozdobą „domówki”. Będą pasowały do różnorodnych przekąsek, zarówno wegetariańskich, rybnych, jak i z drobiem. Na tę okazję sięgajcie po wina młode i bez beczki.
Wybierajcie wersje beczkowe do solidnych posiłków (pieczona morska ryba, indyk z suszonymi owocami).
Wina musujące, w których używa się pinot blanc (crémant d’alsace, franciacorta, trento DOC, niektóre sekty) są zazwyczaj nieco łagodniejsze i nierzadko lżejsze, niż te bazujące na chardonnay, rieslingu czy pinot noir. To doskonały aperitif.