Skip to content Skip to footer
Czasy, gdy na wielkie barolo trzeba było czekać co najmniej dekadę, dawno minęły. Wina z gorącego rocznika 2020 można wypić (w określonych okolicznościach) już dziś, no powiedzmy pojutrze. Za to ze smakiem.
Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński

Pod koniec stycznia 2020 roku Alba pachniała nutellą. Zawsze tak pachnie. Z przeszklonego pawilonu na dachu hotelu I Castelli widać było buchające białą parą kominy słynnej fabryki słodyczy z jednej strony i wolne od śniegu, mimo pory roku, wzgórza Langhe z drugiej. Zima była nad Tanaro słoneczna i ciepła. Degustowaliśmy rocznik 2016, który był, jak się miało okazać, jednym z „roczników dekady” w Barolo. Nebbiolo Prima, doroczna degustacja win z klasycznej piemonckiej odmiany z Roero, Barbaresco i Barolo – to były przyjemne dni wytężonej pracy. Mimo pierwszych medialnych pomruków o wuhańskich nietoperzach i roznoszonym przez nie wirusie. Prosiliśmy o kolejne serie win – z Novello, Roddi, Verduno, z Castiglione Faletto, La Morry i Serralungi, z Monforte i Barolo. I nikt nie przypuszczał, że za półtora miesiąca świat się zatrzyma.

Ciepła zima, gorące lato

Świat być może się zatrzymał, ale nie wegetacja, która Covid-19 ostentacyjnie ignorowała. Zima była, jak wspomniałem, łagodna i relatywnie sucha. Sezon zaczął się dość wcześnie, dzięki ciepłej wiośnie, choć majowe i czerwcowe spadki temperatur przyhamowały nieco rozwój winorośli. Opady w tym okresie wyrównały bilans wodny w większości winnic, choć niektóre gminy, jak np. Verduno, nawiedziło gradobicie, które zredukowało plon. Lato było gorące i suche, za to o stabilnych warunkach pogodowych, bez dramatycznych skoków temperatur. Wrzesień okazał się już chłodniejszy, a na początku października zdrowo popadało, co w wielu przypadkach wymusiło na winiarzach poważną selekcję owoców. Niemniej, z czasem sezon uznano w Langhe za udany, wpisujący się w tercet świetnych roczników 2019-2020-2021. Wina są często zmysłowe, obfite, o dość łagodnym jak na apelację i odmianę garbniku, bogate w owoc, ale i dobrze zrównoważone. Zaskakująco pijalne już w czwartym roku życia.

Nebbiolo Prima 2024

Tegoroczna degustacja odbyła się w nowej siedzibie Consorzio Albeisa, przy Via Generale Govone, w samym centrum Alby, w wygodnej sali degustacyjnej, tym razem ulokowanej pod ziemią. Można się było zatem skupić na winach, a one, jak przed chwilą wspomniałem, bez względu na miejsce pochodzenia – także te z mniej słynnych gmin, jak Diano d’Alba, Verduno czy Roddi – wykazywały się przede wszystkim wysokim współczynnikiem pijalności.

Świetnie wypadła La Morra, za której krągłymi krawędziami i obfitością w gorących rocznikach zwykle nie przepadam, a która w 2020 pokazała pazur, mnóstwo owocu, ale też napięcia i mineralności. Z kolei surowa za młodu Serralunga, w degustowanym roczniku okazała się bardziej niż w dawniejszych czasach przystępna, nie tracąc nic ze swego skalno-taniczno-kwasowego charakteru. Gmina Barolo dała w 2020 parę doskonałych, rasowych, powściągliwych, eleganckich win obiecujących na przyszłość może ciut więcej niż pozostali. W Castiglione Faletto znalazłem kilka rześkich, eleganckich, pociągających barolo, a jeszcze więcej, podbitych często nutą leśnej ściółki i całkiem skalnych, w Monforte. Oto moi faworyci:

Serralunga d’Alba

95 Boasso Franco, Gabutti

94 Enrico Serafino,  Barolo del Comune di Serralunga d’Alba

94 Fontanafredda, Vigna La Delizia Lazzarito

94 Schiavenza, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba

94 Sordo Giovanni, Sordo Gabutti

94 Tenuta Rocca, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba

93 Batasiolo, Briccolina

93 Bugia Nen, Davide Fregonese – Papo’

93 Casa E. Mirafiore, Lazzarito

93 Cascina Aldelaide, Baudana

93 Fontanafredda, Vigna La Rosa

93 Garesio, Cerretta

93 Garesio, Gianetto

93 Manzone Gian Paolo, Meriame

93 Mauro Sebaste – Sylla, Cerretta

93 Palladino, Parafada

93 Schiavenza, Cerretta

93 Tenuta Cucco, Cerrati

93 Tenuta Cucco, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba

La Morra

94 460 Casina Bric, Serradenari

94 Carlo Revello e Figli, Giachini

94 Gagliasso Mario, Rocche dell’Annunziata

94 Poderi Marcarini di Bava Luisa, La Serra

93 Alberto Ballarin, Boiolo

93 Aurelio Settimo, Rocche dell’Annunziata

93 Bovio Gianfranco di Bovio Alessandra, Arborina

93 Carlo Revello e Figli, Boiolo

93 Crissante Alessandria, Capalot

93 Crissante Alessandria, Barolo del Comune di La Morra

93 Dosio Vigneti, Serradenari

93 F.lli Casetta, Case Nere

93 Gian Piero Marrone, Pichemej

93 Malvirà, Boiolo

93 Negretti, Rive

93 Ratti, Serradenari

93 Rinaldi Francesco & Figli, Rocche dell’Annunziata

93 Rocche Costamagna, Rocche dell’Annunziata

Barolo

95 Casa E. Mirafiore, Paiagallo

94 Borgogno Serio, Albarella

94 Brezza, Cannubi

94 G.D. Vajra, Bricco delle Viole

94 Luigi Einaudi, Cannubi

93 Borgogno, Barolo

93 Brezza, Saramassa

93 Cascina Aldelaide, Cannubi

93 Gomba, Boschetti Sernie

93 Marengo Mario, Bricco delle Viole

93 Virna Borgogno, Cannubi

93 Vite Colte, Essenze

Monforte d’Alba

94 Cascina Chicco, Rocche di Castelletto

94 Fortemasso, Castelletto

93 Alberto Ballarin, Bussia

93 Alessandria Fratelli, Gramolere

93 Alessandria Gianfranco, Barolo

93 Attilio Ghisolfi, Bussia Bricco Visette

93 Conterno Fantino, Ginestra Vigna del Gris

93 Diego Conterno, Barolo del Comune di Monforted’Alba

93 Diego Conterno, Le Coste di Monforte

93 Luigi Einaudi, Bussia

93 Raineri Gianmatteo, Barolo

93 Sordo Giovanni, Sordo Perno

Pozostałe

93 Bricco Maiolica, Contadin (Diano d’Alba)

93 Abbona di Abbona Marziano, Cerviano-Merli (Novello)

93 Le Strette, Bergera Pezzole (Novello)

93 Alessandria Fratelli, Monvigliero (Verduno)

93 Bovio, Parussi (Castiglione Falletto)

93 Cavallotto Tenuta Bricco Boschis, Bricco Boschis (Castiglione Falletto)

93 Monchiero, Rocche di Castiglione (Castiglione Falletto)

93 Pio Cesare, Pio (kilka gmin)

93 Viberti Giovanni, Buon Padre (kilka gmin)

92 Grimaldi Bruna, Bricco Ambrogio (Roddi)

Postscriptum

W ciągu kolejnych miesięcy miałem okazję spróbować kilku innych wybitnych barolo z rocznika 2020, o których nie sposób nie wspomnieć, choć z szacunku dla organizatorów przekrojowej degustacji wymieniam je w osobnym akapicie. Urzekły mnie dwa wina Elvio Cogno z Novello, Casa Nuova (93), a zwłaszcza Ravera (95). Jak co roku świetne Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (93) zrobił Enrico Rivetto. Doceniłem też powstające w siedlisku Roncaglie w La Morra barolo Tettimorra (93) tłoczone przez Scarpę. Wielkich win z Barolo będzie z tego rocznika na pewno więcej, a ich debiuty ujrzycie w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Jedno jest pewne – z ich piciem nie trzeba będzie czekać zbyt długo.

Raport: Barbaresco 2021 już wkrótce!

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.