Czasy, gdy na wielkie barolo trzeba było czekać co najmniej dekadę, dawno minęły. Wina z gorącego rocznika 2020 można wypić (w określonych okolicznościach) już dziś, no powiedzmy pojutrze. Za to ze smakiem.
Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński
Pod koniec stycznia 2020 roku Alba pachniała nutellą. Zawsze tak pachnie. Z przeszklonego pawilonu na dachu hotelu I Castelli widać było buchające białą parą kominy słynnej fabryki słodyczy z jednej strony i wolne od śniegu, mimo pory roku, wzgórza Langhe z drugiej. Zima była nad Tanaro słoneczna i ciepła. Degustowaliśmy rocznik 2016, który był, jak się miało okazać, jednym z „roczników dekady” w Barolo. Nebbiolo Prima, doroczna degustacja win z klasycznej piemonckiej odmiany z Roero, Barbaresco i Barolo – to były przyjemne dni wytężonej pracy. Mimo pierwszych medialnych pomruków o wuhańskich nietoperzach i roznoszonym przez nie wirusie. Prosiliśmy o kolejne serie win – z Novello, Roddi, Verduno, z Castiglione Faletto, La Morry i Serralungi, z Monforte i Barolo. I nikt nie przypuszczał, że za półtora miesiąca świat się zatrzyma.
Ciepła zima, gorące lato
Świat być może się zatrzymał, ale nie wegetacja, która Covid-19 ostentacyjnie ignorowała. Zima była, jak wspomniałem, łagodna i relatywnie sucha. Sezon zaczął się dość wcześnie, dzięki ciepłej wiośnie, choć majowe i czerwcowe spadki temperatur przyhamowały nieco rozwój winorośli. Opady w tym okresie wyrównały bilans wodny w większości winnic, choć niektóre gminy, jak np. Verduno, nawiedziło gradobicie, które zredukowało plon. Lato było gorące i suche, za to o stabilnych warunkach pogodowych, bez dramatycznych skoków temperatur. Wrzesień okazał się już chłodniejszy, a na początku października zdrowo popadało, co w wielu przypadkach wymusiło na winiarzach poważną selekcję owoców. Niemniej, z czasem sezon uznano w Langhe za udany, wpisujący się w tercet świetnych roczników 2019-2020-2021. Wina są często zmysłowe, obfite, o dość łagodnym jak na apelację i odmianę garbniku, bogate w owoc, ale i dobrze zrównoważone. Zaskakująco pijalne już w czwartym roku życia.
Nebbiolo Prima 2024
Tegoroczna degustacja odbyła się w nowej siedzibie Consorzio Albeisa, przy Via Generale Govone, w samym centrum Alby, w wygodnej sali degustacyjnej, tym razem ulokowanej pod ziemią. Można się było zatem skupić na winach, a one, jak przed chwilą wspomniałem, bez względu na miejsce pochodzenia – także te z mniej słynnych gmin, jak Diano d’Alba, Verduno czy Roddi – wykazywały się przede wszystkim wysokim współczynnikiem pijalności.
Świetnie wypadła La Morra, za której krągłymi krawędziami i obfitością w gorących rocznikach zwykle nie przepadam, a która w 2020 pokazała pazur, mnóstwo owocu, ale też napięcia i mineralności. Z kolei surowa za młodu Serralunga, w degustowanym roczniku okazała się bardziej niż w dawniejszych czasach przystępna, nie tracąc nic ze swego skalno-taniczno-kwasowego charakteru. Gmina Barolo dała w 2020 parę doskonałych, rasowych, powściągliwych, eleganckich win obiecujących na przyszłość może ciut więcej niż pozostali. W Castiglione Faletto znalazłem kilka rześkich, eleganckich, pociągających barolo, a jeszcze więcej, podbitych często nutą leśnej ściółki i całkiem skalnych, w Monforte. Oto moi faworyci:
Serralunga d’Alba
95 Boasso Franco, Gabutti
94 Enrico Serafino, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba
94 Fontanafredda, Vigna La Delizia Lazzarito
94 Schiavenza, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba
94 Sordo Giovanni, Sordo Gabutti
94 Tenuta Rocca, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba
93 Batasiolo, Briccolina
93 Bugia Nen, Davide Fregonese – Papo’
93 Casa E. Mirafiore, Lazzarito
93 Cascina Aldelaide, Baudana
93 Fontanafredda, Vigna La Rosa
93 Garesio, Cerretta
93 Garesio, Gianetto
93 Manzone Gian Paolo, Meriame
93 Mauro Sebaste – Sylla, Cerretta
93 Palladino, Parafada
93 Schiavenza, Cerretta
93 Tenuta Cucco, Cerrati
93 Tenuta Cucco, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba
La Morra
94 460 Casina Bric, Serradenari
94 Carlo Revello e Figli, Giachini
94 Gagliasso Mario, Rocche dell’Annunziata
94 Poderi Marcarini di Bava Luisa, La Serra
93 Alberto Ballarin, Boiolo
93 Aurelio Settimo, Rocche dell’Annunziata
93 Bovio Gianfranco di Bovio Alessandra, Arborina
93 Carlo Revello e Figli, Boiolo
93 Crissante Alessandria, Capalot
93 Crissante Alessandria, Barolo del Comune di La Morra
93 Dosio Vigneti, Serradenari
93 F.lli Casetta, Case Nere
93 Gian Piero Marrone, Pichemej
93 Malvirà, Boiolo
93 Negretti, Rive
93 Ratti, Serradenari
93 Rinaldi Francesco & Figli, Rocche dell’Annunziata
93 Rocche Costamagna, Rocche dell’Annunziata
Barolo
95 Casa E. Mirafiore, Paiagallo
94 Borgogno Serio, Albarella
94 Brezza, Cannubi
94 G.D. Vajra, Bricco delle Viole
94 Luigi Einaudi, Cannubi
93 Borgogno, Barolo
93 Brezza, Saramassa
93 Cascina Aldelaide, Cannubi
93 Gomba, Boschetti Sernie
93 Marengo Mario, Bricco delle Viole
93 Virna Borgogno, Cannubi
93 Vite Colte, Essenze
Monforte d’Alba
94 Cascina Chicco, Rocche di Castelletto
94 Fortemasso, Castelletto
93 Alberto Ballarin, Bussia
93 Alessandria Fratelli, Gramolere
93 Alessandria Gianfranco, Barolo
93 Attilio Ghisolfi, Bussia Bricco Visette
93 Conterno Fantino, Ginestra Vigna del Gris
93 Diego Conterno, Barolo del Comune di Monforted’Alba
93 Diego Conterno, Le Coste di Monforte
93 Luigi Einaudi, Bussia
93 Raineri Gianmatteo, Barolo
93 Sordo Giovanni, Sordo Perno
Pozostałe
93 Bricco Maiolica, Contadin (Diano d’Alba)
93 Abbona di Abbona Marziano, Cerviano-Merli (Novello)
93 Le Strette, Bergera Pezzole (Novello)
93 Alessandria Fratelli, Monvigliero (Verduno)
93 Bovio, Parussi (Castiglione Falletto)
93 Cavallotto Tenuta Bricco Boschis, Bricco Boschis (Castiglione Falletto)
93 Monchiero, Rocche di Castiglione (Castiglione Falletto)
93 Pio Cesare, Pio (kilka gmin)
93 Viberti Giovanni, Buon Padre (kilka gmin)
92 Grimaldi Bruna, Bricco Ambrogio (Roddi)
Postscriptum
W ciągu kolejnych miesięcy miałem okazję spróbować kilku innych wybitnych barolo z rocznika 2020, o których nie sposób nie wspomnieć, choć z szacunku dla organizatorów przekrojowej degustacji wymieniam je w osobnym akapicie. Urzekły mnie dwa wina Elvio Cogno z Novello, Casa Nuova (93), a zwłaszcza Ravera (95). Jak co roku świetne Barolo del Comune di Serralunga d’Alba (93) zrobił Enrico Rivetto. Doceniłem też powstające w siedlisku Roncaglie w La Morra barolo Tettimorra (93) tłoczone przez Scarpę. Wielkich win z Barolo będzie z tego rocznika na pewno więcej, a ich debiuty ujrzycie w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Jedno jest pewne – z ich piciem nie trzeba będzie czekać zbyt długo.
Raport: Barbaresco 2021 już wkrótce!