Skip to content Skip to footer

Gdzie na wino w Pradze? TOP 4 wine bary

Stolica Czech jest pełna turystów i to nie tylko w sezonie. Na popularnym Starym Mieście, Józefowie czy Malej Stranie widać mnóstwo szyldów z napisem vino albo, częściej, wine. Wiele z nich to jednak turystyczne pułapki. Tymczasem ja polecam 4 miejsca na wino w Pradze, które naprawdę warto odwiedzić.

Tekst i zdjęcie główne: Tomasz Prange-Barczyński

Mimo że niektórzy kojarzą Pragę przede wszystkim z lokalami piwnymi i kuchnią, której menu oscyluje między svíčkovą na smetaně a zupą czosnkową i smażonym serem, pod względem kulinarnym miasto ma do zaoferowania dużo więcej. Także jeśli chodzi o wino.

W Pradze są dwie restauracje wyróżnione jedną gwiazdką Michelina. To Field przy U Milosrdných 1 oraz La Degustation Bohême Bourgeoise przy Haštalskiej 18 (obie na Józefowie, w żydowskiej części Starego Miasta). Są też cztery lokale z dystynkcją Bib Gourmand: Divinis na Starym Mieście, Dejvická 34 na Dejvicach, The Eatery na Holešovicach i Na Kopci na Smichovie. Nas jednak interesują przede wszystkim wine bary.

Wino w Pradze: 4 polecane wine bary

Champagneria

fot. Tomasz Prange-Barczyński

Świetny lokal specjalizujący się, jak wskazuje nazwa, w winach musujących. Ulokowany jest tuż obok popularnego placu Betlejemskiego, jednakże jakby nieco poza utartym turystycznym szlakiem. W karcie, obok rozsądnie wycenionych szampanów od małych producentów, znajdziemy szeroki wybór alzackich, bordoskich i sabaudzkich crémants, cavy i corpinnatów, włoskich spumanti oraz, rzecz jasna, musiaków (także w formie pét-natów) z Moraw. Są też wina spokojne oraz szeroki wybór koktajli, a także świetne piwo z kraftowego browaru Matuška. Miejsce jest całkowicie bezpretensjonalne. Zajmuje dwie nieduże sale, ma też przyjemny ogródek na skwerze przed wejściem. Do win serwowane są przekąski.

Průchodní 4, Champagneria.cz

Veltlin

fot. Tomasz Prange-Barczyński

Karlín to idealne miejsce dla wszystkich tych, którzy kochają Pragę, ale nie przepadają za tłumami i turystycznymi pułapkami. Wiele tu przyjaznych restauracji, pubów i miejsc z winem. Do moich ulubionych należy Veltlin, który specjalizuje się w winach naturalnych czy, szerzej, niskointerwencyjnych. Znajdziecie tu flaszki od takich klasyków gatunku jak Jaroslav Osička, Petr Koráb, Milan Nestarec czy Syfany, a spoza Republiki Czeskiej m.in. od Burji, Guerilii, Seppa Mosera, Nikolaihof czy Somloi Vándor. Załoga deklaruje jednak, że nie ma stałej listy i codziennie otwiera nowe butelki. W czasie ostatniego pobytu dostałem np. rekomendowane przez barmana wino pomarańczowe z pogranicza węgiersko-ukraińskiego z winiarni Annymarii Réka-Koncz.

Lokal jest niewielki i działa wyłącznie popołudniami i wieczorami. Pomysłodawcą i współwłaścicielem miejsca jest jeden z pierwszych czeskich autentystów, znany dobrze czytelnikom Fermentu Bogdan Trojak.

Křižíkova 488/115, Veltlin.cz

Vinotéka Karlín

fot. Tomasz Prange-Barczyński

Ów maleńki lokal położony zaledwie 200 metrów od Veltlina urzekł mnie swą prostolinijnością i codziennością. To wine bar dla mieszkańców okolicy, którzy wpadają tu na kieliszek vlašaka albo millerki z kranu, a w przypadku większego pragnienia każą sobie utoczyć półtora litra na wynos w butelce typu PET. Wino jest śmiesznie tanie, za to smakuje dużo lepiej niż wskazywałaby na to cena (18-21 zł za litr). Jest też kilka otwartych butelek, a na półkach mini sklepu znajdziecie więcej niż przyzwoite flaszki takich morawskich producentów jak np. Thaya.

Šaldova 28, Vinoteka-karlin.cz

Vinograf

Praska instytucja. Ma swe oddziały w dwóch lokalizacjach: na Starym Mieście i na Vinohradach. To wine bar, ale i ceniona restauracja, dlatego rezerwacja, zwłaszcza w weekendy, jest wskazana. Karta win jest bardzo szeroka i międzynarodowa – od Czech i Moraw, przez Niemcy, Francję, Włochy i Hiszpanię, po Nowy Świat. Dużo miejsca zajmują wina musujące oraz klasyki z Burgundii, Piemontu czy Toskanii. Ceny zaczynają się od ok. 600 koron (100 zł) za butelkę. W Vinografie można też trafić na komentowaną degustację, przed przyjazdem do stolicy Czech warto zatem odwiedzić stronę lokalu.

Senovážne nám. 23, Korunní 21, Vinograf.cz

Praskie winnice

W mieście, w którym jedna z centralnych dzielnic nosi nazwę Vinohrady, nie może zabraknąć upraw winorośli. Znajdziecie je przede wszystkim na Hradczanach czy na Grébovce, w Havlíčkovym sadzie.

Grébovka / fot. Michal Kvirenc / Grébovka

Najbardziej znanym i cenionym producentem w centrum Pragi Pozostaje Villa Richter, której winnice zajmują zbocze pod samym zamkiem hradczańskim.

Winnice na Hradczanach / fot. Tomasz Prange-Barczyński

Do pozostałych praskich gwiazd trzeba pofatygować się na północ, przede wszystkim do nadwełtawskiej dzielnicy Troja, gdzie wina robią Zdeněk Zilvar (m.in. bardzo wysoko ocenione Pinot Noir i Riesling Schwarzberg) oraz Salabka. Nieco bliżej, w dzielnicy Kuchyňka, znajduje się jednohektarowa winnica producenta Jabloňka. Najlepsze wina w Pradze robi się z rieslinga.

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.

E-mail
Password
Confirm Password