Już od 1 czerwca przez cały miesiąc w wielu miejscach w Polsce króluje riesling.
materiał promocyjny
Letnia akcja promocyjna rieslinga „Riesling Weeks 2024” jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego. Odbywa się po raz dziesiąty. Celem akcji jest promocja jakościowego niemieckiego rieslinga i innych win z Niemiec.
Miejsca biorące udział w „Riesling Weeks 2024” przygotowały moc atrakcji: promocje cenowe, degustacje komentowane, specjalne karty menu, wina niemieckie „na kieliszki”, pakiety, konkursy.
W tym roku akcja przeprowadzana jest w kilkuset miejscach w całej Polsce.
Na stronie www.rieslingweeks.pl znajduje się mapa miejsc biorących udział w akcji: restauracji, wine barów i sklepów specjalistycznych, a także kalendarz wydarzeń poświęconym winom niemieckich.
Niemcy mogą poszczycić się ponad 2000-letnią historią winiarstwa. Dzięki ekologicznym metodom uprawy, nowoczesnemu wyposażeniu piwnic i wysokiej jakości produkcji, niemieccy winiarze są w czołówce nowoczesnego winiarstwa. Lekkie i świeże niemieckie wina zdobywają uznanie konsumentów na całym świecie, a w szczególności rieslingi i burgundery stanowią ich wizytówkę.
Riesling jest jedną z najznakomitszych odmian białych winorośli. Pokazuje swe mocne strony we wszystkich możliwych odsłonach: jako musujący Sekt, lekkie wino Kabinett, szlachetne Spätlese. Dostępny jest w każdym stylu: od wytrawnego, przez półwytrawne, po słodki.
Riesling jest świetnym towarzyszem wielu potraw, w szczególności dań z ryb, drobiu, dań kuchni azjatyckiej i deserów. Niemcy są największym producentem rieslinga na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 24 410 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na świecie. Najwięcej rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej.
Zapraszamy miłośników wina do skosztowania najlepszych niemieckich rieslingów!
Oficjalne hasztagi: #rieslingweeks2024 #tygodnierieslinga2024 #królriesling #rieslingrocks #rieslingweeks #Tygodnierieslinga
Partner akcji: Winterhalter.
Partnerzy medialni: Ferment. Pismo o winie, Food Service 24, Przegląd Gastronomiczny, Restauracja, Radio Kulinarne, Stowarzyszenie Kobiety i Wino, Trybuszon, Vinisfera.