23 lutego, o godz. 12:00 w BARaWINO Warszawa, ul. Noakowskiego 16, odbędzie się 1. edycja BE GRAPEFUL FEST – festiwalu Kondrat Wina Wybrane! Zacznie się hucznie, bo od prezentacji mocnych alkoholi oraz win wzmacnianych, które właśnie pojawiły się w ofercie firmy. 7 producentów z różnych części Europy, seminaria tematyczne i niepowtarzalna okazja, by zaczerpnąć wiedzy o historii i metodach produkcji ich flagowych produktów u samego źródła.
PROGRAM FESTIWALU:
Podczas wydarzenia, swoje produkty zaprezentują:
Winestillery (Włochy)
Pierwsza i jedyna niezależna rzemieślnicza destylarnia w regionie Chianti Classico.
Castelli del Grevepesa (Włochy)
Niezwykła spółdzielnia, słynąca z szerokiej oferty doskonałych win ze słynnych apelacji Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano czy Vernaccia di San Gimignano, a teraz także ginu, grappy, wermutu i amaro.
Plaimont (Francja)
Obecnie spółdzielnia wytwarza wspaniałe wina w ramach apelacji AOC Saint Mont, Madiran oraz cieszący się uznaniem Armagnac, które zaprezentuje podczas Be Grapeful Fest.
Toro Albala (Hiszpania)
Producent, który może poszczycić się winem z najwyższą, stupunktową oceną od Roberta Parkera. Toro Albalá to jeden z najwybitniejszych producentów win wzmacnianych w Montila Moriles i o nich właśnie opowie podczas naszego festiwalu.
Monte Cascas (Portugalia)
Casca Wines z regionu Douro, oferuje różnorodne style porto, od klasycznego ruby, przez tawny, aż po vintage, każde z nich z własnym, niepowtarzalnym charakterem. Nie możemy się już doczekać tej degustacji podczas Be Grapeful Fest.
Joao Barbosa (Portugalia) – Dbałość o szczegóły i ręczna selekcja gron pozwoliła na wykształcenie własnego stylu przy jednoczesnym zachowaniu cech typowych dla uprawianych odmian. Podczas festiwalu, w imieniu producenta, ekspert Kondrat Wina Wybrane, Jan Witkowski, zaprezentuje porto z portfolio producenta Joao Barbosa.
Aberfeldy (Szkocja)
Jedyna destylarnia w Szkocji, która korzysta ze źródła wody niezwykle wysokiej jakości (strumień Pitilie) oraz złóż złota aluwialnego. Do produkcji whisky używa wyłącznie lokalnego jęczmienia i drożdży.
Szczegóły, bilety i rezerwacja miejsc na seminaria dostępne są tutaj. Seminaria tematyczne są bezpłatne. Warunkiem uczestnictwa jest wcześniejsze zapisanie się na listę uczestników.