Skip to content Skip to footer

Sauvignon i kompani

fot. Stefan Schauberger / Unsplash

To paradoks, że współczesnym miłośnikom wina sauvignon blanc kojarzy się przede wszystkim z Nową Zelandią. Co więcej, wielu współczesnych producentów bierze sobie styl z antypodów za wzór i wzorzec metra. W naszym minipanelu przedstawiamy wina, które od tej estetyki trzymają się z daleka.
Tomasz Prange-Barczyński

Pochodzące z Francji sauvignon blanc jest odmianą łatwo rozpoznawalną. Pachnie często pokrzywą, świeżo skoszoną trawą, agrestem, ziołami. Indywidualne cechy terroir nadają mu jednak oryginalną formę. Świetnie czuje się w Bordeaux, niedaleko Atlantyku, w kontynentalnym klimacie środkowego biegu Doliny Loary, ale też na alpejskim przedgórzu: w austriackiej i słoweńskiej Styrii, we Friuli czy Południowym Tyrolu. Sauvignon jest genialnym solistą, ale doskonale też współgra w duetach, tercetach i większych ensamblach, gdzie dostosowuje się do innych, wyraziście zaznaczając własny charakter. Daje wina dobre na aperitif, lecz też takie, które nadają się do picia niemal podczas całego posiłku. A zatem… czas na sauvignon!

87 Volcanes de Chile, Leyda, Reserva Sauvignon Blanc 2022

Klasyczne sauvignon z Nowego Świata, zdominowane nutą agrestu i pokrzywy, intensywne, zielone, ale też ładnie zrównoważone. Wino wyraziste, bardzo odmianowe, dość tęgie, o niezłej kwasowości. Jednoznaczne i nieco jednowymiarowe.

59 zł; Imp. AN.KA

88 Le Rive, Trevenezie, Sauvignon 2023

Powściągliwe sauvignon we friluańskim stylu. Więcej tu kamienia i soczystego owocu, niż “encyklopedycznych” nut odmiany. Wino zbudowane na soczystym owocu, dobrze zrównoważone, o zgrabnej strukturze. Proste, ale smaczne i użyteczne w letniej kuchni.

82,50 zł; Imp. Mille Sapori

87 Pitars, Friuli, Sauvignon Braida Santa Cecilia 2022

Prościutkie wino o delikatnej strukturze, nieco wodniste, ale przyjemnie odświeżające. Zamiast trawy i agrestu jest tu subtelna pieprzność i biała porzeczka. Sauvignon o dobrej kwasowości, do lekkich, letnich sałat.

47,90 zł; Imp. Mille Sapori

88 Endrizzi, Vigneti delle Dolomiti, Dalis Bianco 2022

Zawsze przyjemny kupaż chardonnay, sauvignon i nosioli z północnego Trentino. Wino pachnące sianem i górską, kwietną łąką. Gładkie, przyjemnie kwasowe, świeże, dość miękkie i zwiewne. Idealne na lato do popijania w ogrodzie, ale też do lżejszych sałat z niezbyt intensywnym vinegretem czy surowych owoców morza.

66,28 zł; Imp. Mille Sapori

87 Vignobles Lorgeril, Vin de France, Enthousiaste 2023

Kupaż chardonnay, sauvignon i viognier z południa Francji. Lekko sienny, prostolinijny, subtelny. Wino nieźle zbudowane, przyjemnie kwasowe, ujęte w zgrabną skalną ramkę. Czyste i pełne energii, choć proste.

53 zł; Imp. Mielżyński

88 Albert de Conti, Bergerac, Cuvée des Conti Blanc 2023

Sauvignon w parze z sémillon i muscadelle, robione na szerokich obrzeżach Bordeaux. Pachnie gotowanym mlekiem. Na podniebieniu gładkie, wciąż nieco mleczne, dość tęgie, choć przy 14 proc. alkoholu nieźle zrównoważone. Wino do ryby z rusztu, a nawet do białego mięsa – smażonego fileta z kurczaka czy wieprzowych eksalopków. Polubi się z ziołami i gęstymi białymi sosami. 

64 zł; Imp. Mielżyński

Zdjęcia butelek pochodzą ze stron importerów

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.