Licząca swą historię od 1597 roku winiarnia z Wachenheim an der Weinstrasse skupia się na interpretowaniu kilkunastu szczególnych siedlisk rozrzuconych wzdłuż słynnego palatyńskiego szlaku wina. Narzędziem, które jej do tego doskonale służy, jest riesling.
Tekst i zdjęcia: Tomasz Prange-Barczyński
W annałach rodziny wspomina się o już o niejakim Bernhardzie Bürklinie, urzędniku, a potem merze Wachenheim, który na przełomie XVI i XVII wieku miał budować podstawy przyszłej winiarskiej fortuny. Jednak dopiero ślub Luisy Wolf z doktorem Albertem Bürklinem, wiceprezydentem niemieckiego Reichstagu, w 1875 roku doprowadził do pojawienia się firmy w jej obecnym kształcie. Tym bardziej że panna młoda wniosła w wianie cenne winnice w Wachenheim, Forst, Deidesheim i Ruppertsbergu. Zarządzająca winiarnią od 1990 roku Bettina Bürklin-von Guradze była od początku zwolenniczką klasyfikacji siedlisk na wzór burgundzki. Jej konsekwentna polityka ekologicznej uprawy doprowadziła do konwersji winnic na model biodynamiczny już w 2005 roku.
Dziś do Bürklin-Wolfów należą cenne parcele w siedliskach klasy grosses gewächs (choć w winiarni wolą używać terminologii francuskiej, a więc grand cru): Kirchenstück, Pechstein, Ungeheuer i Jesuitengarten (przesadzona w 2015 roku) w Forst, Kalkofen, Hohenmorgen i Langenmorgen w Deidesheim, wreszcie Reiterpfad i Gaisböhl, która jest wyłączną własnością rodziny, w Ruppertsbergu. Do tego dochodzi pokaźna kolekcja świetnych premier cru, głównie w Wachenheim, gdzie znajduje się także przetwórnia oraz należące do Bürklin-Wolf winoteka, sala degustacyjna i ogród w stylu angielskim. Winiarnia skupia się przede wszystkim na wytrawnych rieslingach. Wina z innych odmian i z cukrem resztkowym stanowią niewielki procent portfolio, choć i ich warto spróbować.
87 Cuvée Rosé 2023
Świeży, blady, pełen owocu, supersoczysty kupaż oparty w znakomitej części na pinot noir, z niewielką domieszką merlot i cabernet franc. Subtelnie ziemisty, jagodowo-malinowy, rześki. Na podniebieniu zaskakująco esencjonalny i dobrze zbudowany, zwłaszcza przy 11 proc. alkoholu. Świetne, eleganckie rosé. (11,50 euro)
87 Cuvée Blanc 2023
Soczyste, oparte na rieslingu (60 proc.), ale w ataku zdominowane nutami sauvignon i scheurebe wino. Esencjonalne, rześkie i świetnie zrównoważone. Na podniebieniu, obok cytrusowych nut rieslinga, pojawia się trawiastość i tropikalny owoc sauvignon. Całość zgrabna, lekka, ale całkiem obfita. (72 zł)
88 Weissburgunder 2022
Esencjonalne, czyste, przyjemnie pikantne, dobrze skoncentrowane pinot. Wino o świetnej materii, ładnie zaokrąglone, także dojrzewaniem w dużych beczkach z niemieckiego dębu (40 proc.), z nutami żółtych owoców i kwiatów. Żywe. (14 euro)
88 Riesling trocken 2023
Rasowy riesling pełen nut ziołowych, łąkowych, z przyjemną mineralną podbudową. Żywy i esencjonalny. Wino o świetnej kwasowości zrównoważonej bogatym soczystym owocem. Harmonijne i hedonistycznie smaczne w swej prostolinijności. (84 zł)
90 Deidesheim Riesling Village 2023
Dymny, podbity nutami cytrusów riesling, dobrze ułożony, energetyczny. Na podniebieniu wino krynicznie czyste, o potokowej rześkości, subtelnie skoncentrowane, bardziej po stronie mineralnej niż owocowej, ze skalną, lekko dymną końcówką. (21 euro)
91 Forst Riesling Village 2023
Poważny mineralny riesling, w przeciwieństwie do wina z Deidesheim bardziej kamienny niż dymny, o sporej koncentracji. Na podniebieniu surowy, znów – kamienny. Wino ultraczyste, długie, piękne w swej surowości. (30 euro)
90 Ruppertsberg Riesling Village 2022
Cytrusowy skoncentrowany riesling niepozbawiony subtelnej nuty zapałczanej. Świetnie kamienny, o dobrze zarysowanej materii, soczysty, z nutami żółtych owoców na podniebieniu. Hedonistyczny, dobrze oddający charakter gorącego rocznika. (21 euro)
92 Wacheinheim Riesling Village 2022
Subtelny, ziołowy, wciąż świetnie skoncentrowany, ale ciut skromniejszy, cichszy niż Ruppertsberg z tego samego rocznika. Wino supersoczyste, dobrze zbudowane, jednocześnie rześkie, z zachowaną kwasowością i swoiście lekkie, mimo całkiem obfitej materii. Kryniczne i długie. (113 zł)
93 Wacheinheim Riesling R 2019
Riesling trzymany w beczkach na osadzie ponad 4 lata; butelkowany w styczniu 2024. Przepełniony nutami dojrzałych cytrusów: cytryn i grejpfrutów. Esencjonalny, mineralny, przenikliwy, świetnie skoncentrowany. Na podniebieniu kremowy, ale też wciąż skalny i doskonale owocowy. Dojrzały, ale bez śladu zmęczenia, czy nawet ewolucji, z pięknie wtopioną w bogatą materię kwasowością. Klasa! (26 euro)
92 Wachenheimer Böhlig P.C. Riesling 2022
Wapienne siedlisko klasy erste lage (czy jak woli producent – premier cru). Wino dymne, skalne, świetnie skoncentrowane, jednocześnie przestrzenne, otwarte, dobrze dojrzałe. Żółte owoce, grejpfrutowa goryczka i mnóstwo kamiennych aromatów. Lekka pikanteria, obfita materia, ale jednocześnie świetnie utrzymana kwasowość, rześkość i napięcie. Wielki potencjał. (38 euro)
92 Wachenheimer Rechbächel P.C. Monopol Riesling 2022
Choć winnica położona jest zaledwie 10 metrów od Böhlig, w glebie dominuje już typowy dla regionu piaskowiec. Winnica jest wyłączną własnością producenta. W ataku wyraźne nuty miodowe, zapach białych kwiatów, akacji, ale też świeżo skoszonego siana. Wino krągłe, soczyste, pełne owocu, wciąż ujęte w świetną mineralną ramę, w końcówce kamienne i słone. (38 euro)
92 Wachenheimer Gerümpel P.C. Riesling 2022
Zbudowane na bazalcie i piaskowcu siedlisko zwany małym Pechsetinem, obok którego zresztą leży. Wino oleiste, o roślinnej nucie w ataku, po chwili cytrusowe, wreszcie kamienne, doskonale skoncentrowane, ale wciąż lekkie i pełne świeżości. Zwiewne, być może najbardziej finezyjne i wyrysowane najcieńszą kreską spośród tutejszych erste lage, doskonale skalne. (38 euro)
91 Rupperstberger Hoheburg P.C. Riesling 2022
Ziołowy, sienny, łąkowy riesling, bardzo finezyjny, o szepczącej mineralności, jednocześnie ekspresyjny, dobrze dojrzały, gotowy do picia, ale też na kolejne lata w piwnicy. Lekkość i pełnia zarazem. (169 zł)
92 Wachenheimer Böhling P.C. Riesling 2018
Kremowy, soczysty, długi, bardzo elegancki, świetnie dojrzały riesling w początkach ewolucji. Lekko dymny, z nutą leśnego poszycia, ale też dojrzałych cytrusów, grejpfrutów. Ziołowa, sienna końcówka. Znakomicie zbudowane, harmonijne, bogate, równocześnie doskonale świeże wino, mimo wysokiego, jak na rieslinga, alkoholu (13%)
90 Wachenheimer Goldbächel P.C. Riesling 2018
Jeszcze jedno zaskoczenie ze stajni DBW: wino ultraziołowe, z nutą suszonego tymianku, oregano, ciut apteczne, ale wciąż fascynujące, nie tylko oryginalnością. Relatywnie niskokwasowe, krągłe, dojrzałe, gotowe do picia. Spodoba się tym, dla których riesling bywa zbyt trudną odmianę, ale miłośników szczepu też nie rozczaruje. Końcówka ostatecznie kwasowo-owocowa.
94 Gaisböhl G.C. Monopol Riesling 2022
Elegancki, skalny, soczysty riesling o miękkich krawędziach, pięknie cytrusowy, długi, wyrazisty i krystalicznie czysty w swej szczodrości. Wino kamienne, finezyjne, soczyste, ujęte w mineralną ramę, z wielkim potencjałem dojrzewania. Mimo ciepłego rocznika świetnie kwasowe. (80 euro)
95 Gaisböhl G.C. Monopol Riesling 2020
Przebogaty, ładnie dojrzały i dobrze zintegrowany, choć wciąż młodzieńczy aromat. Usta bogate, cytrusowo-skalne, bogate w nuty łąkowych kwiatów, dzikich i suszonych ziół, z niuansem szałwii, oregano, długie, doskonale kwasowe, harmonijne. Elegancja i wielki potencjał. (224 zł)
94 Hohenmorgen G.C. Riesling 2022
Cytrusy w natarciu. Soczysty, młodzieńczy, szczodry riesling z ciepłego rocznika, harmonijny, długi i ekspresyjny. Wino doskonale nasycone owocem, krągłe, ale wciąż smukłe, znakomicie zrównoważone i mineralne. Ekspresja, terroiryzm i hedonizm w jednym. (80 euro)
93 Hohenmorgen G.C. Riesling 2018
Kolejne fenomenalnie ziołowe, rzutkie, czyste wino. Po ataku pełnym nut tymiankowo-oreganowych mnóstwo w nim aromatów kamiennych, nieco dymnych. Riesling soczysty, dojrzały, krągły, świetnie zrównoważony, długi i bardzo elegancki. Gotowy do picia, ale wciąż młodzieńczy, szczodry i ze sporym potencjałem.
90 Hommage à Luise Riesling 2023
Zgodnie z przepisami to kabinett, choć producent nie komunikuje tego na etykiecie. Wino o zawartości cukru resztkowego na poziomie 32 gramów, przy kwasowości ponad 10 g/l i alkoholu 9 proc. Soczyste, owocowe i odmianowe. Kapitalnie zrównoważone. Słodycz jest bardzo subtelna, za to owoc imponujący. Harmonijny, zrobiony w klasycznym stylu, rasowy riesling o wielkich możliwościach, jeśli idzie o połączenia kulinarne. Doskonale rześki, niemęczący, zwiewny. (15,50 euro)
Wina Dr. Bürklin-Wolf importuje do Polski Robert Mielżyński (ceny w złotówkach). Ceny podane w euro dotyczą win nieobecnych w Polsce, dostępnych w winotece producenta w Wachenheim. Wina bez podanych cen nie są dostępne w sprzedaży.