Skip to content Skip to footer

Michał Drozdowski Mistrzem Polski Sommelierów

fot. Mariusz Cofta

Head sommelier krakowskiej Bottiglieria 1881, jedynej w naszym kraju restauracji z dwiema gwiazdkami Michelina, zwyciężył w XXIII Mistrzostwach Polski Sommelierów. W finale rozegranym 1 czerwca 2024 roku w Warszawie pokonał Jana Knąbra ze stołecznej restauracji Rozbrat 20, reprezentującego jednocześnie Winnicę Dwórzno, oraz Arkadiusza Kurowskiego z warszawskiego baru Wine First.
Tomasz Prange-Barczyński

Tegoroczne zawody, w przeciwieństwie do edycji 2023, w której zwyciężył Sebastian Giraldo Makovej z Budapesztu, miały czysto polski charakter. Do walki stanęło 28 zawodników, którzy rywalizowali w Hotelu Airport Okęcie od 30 maja. Podczas eliminacji sommelierzy pisali test z ogólnej wiedzy winiarskiej, konkurowali w zadaniach sensorycznych i korygowali kartę win. Musieli też dobrać polskie wina do menu, w którym każde z dań pochodziło z innego kontynentu.

12 minut

Do kolejnego etapu awansowało siedmiu najlepszych. Oprócz trzech wspomnianych wyżej finalistów byli to: Łukasz Górski z restauracji Salvia w Krakowie, Roman Honcharov z Szarej Gęsi w Krakowie, Adam Michocki, dyrektor Central Wines w Leeds, oraz Bartosz Nowakowski reprezentujący restaurację Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy. Półfinał miał swoją część teoretyczną i sensoryczną, ale pojawiło się też zadanie sprawdzające praktyczne umiejętności sprzedażowe zawodników.

Finałowa siódemka / fot. Mariusz Cofta

W finale Drozdowski, Knąber i Kurowski występowali na scenie przed szeroką publicznością. Musieli m.in. obsłużyć w 12 minut dwa sześcioosobowe stoły, rozlać do kieliszków w równych porcjach zawartość butelki magnum alzackiego rieslinga od Arthura Metza czy też wybrać z trzech win musujących to o najniższej pienistości. W ostatnim zadaniu cała trójka trafnie wskazała na saténa z włoskiej Franciacorty. Do wyboru były jeszcze corpinnat i szampan.

Żaden z zawodników nie pamiętał za to, że mieszkający w Chile Polak, dr Philippo Pszczółkowski, przyczynił się do odkrycia, iż dużą część tamtejszych winnic rzekomo obsadzonych merlotem porasta carménère. Tymczasem jurorzy zażądali czerwonego wina z polskim akcentem. Sommelierzy mieli zaś do wyboru m.in. Los Lingues Carménère 2021 z doliny Colchagua z winiarni Casa Silva – i to wino należało podać.

Tuńczyk nad Rodanem

Kolejne z zadań polegało na doborze odpowiedniego wina do tatara z tuńczyka. W zakrytych butelkach na zawodników czekało białe i czerwone châteauneuf-du-pape. Decyzję trzeba było oczywiście logicznie uzasadnić. W degustacji w ciemno nikomu nie udało się zidentyfikować friulańskich win z odmian pinot grigio, ribolla gialla i friulano. Finaliści twierdzili, że to wina niemieckie bądź francuskie. Nieco lepiej poszło z winami czerwonymi. Tu zawodnicy nie tylko dobrze opisywali wina, ale też trafnie odgadywali szczepy i roczniki. Tyle że najczęściej twierdzili, iż mają do czynienia z butelkami ze Stanów Zjednoczonych. Tymczasem wina przyjechały z Australii.

Michał Drozdowski, head sommelier krakowskiej Bottiglieria 1881 / fot. Mariusz Cofta

Opis organoleptyczny dotyczył tym razem wina, które (przynajmniej teoretycznie) powinno być doskonale znane członkom Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Chodziło bowiem o przygotowane w 2022 roku przez członków SSP w Piwnicach Półtorak Somm’s Selection. Tylko Jan Knąber wpadł na to, że ma w kieliszku wino z Polski. Jednak ostatecznie… wycofał się z tej opinii.

Doświadczenie górą

Sędziowie konkursu zgodnie przyznali, że poziom wiedzy finalistów i profesjonalizm serwisu były bardzo wysokie u całej trójki. Na scenie nie było też widać wielkiej dysproporcji między zawodnikami. Wygrał najbardziej doświadczony i poruszający się bodaj najbardziej swobodnie między stolikami jury Michał Drozdowski. Warto dodać, że sommelier z Bottiglierii 1881 zwyciężył także w półfinale. Drugie miejsce zajął Jan Knąber, Arkadiusz Kurowski był trzeci. Kolejne Mistrzostwa Polski już za rok. Tymczasem w 2027 odbędą się w naszym kraju, po raz pierwszy w historii, sommelierskie Mistrzostwa Europy.

Michał Drozdowski, Mistrz Polski Sommelierów 2024 (pośrodku), Jan Knąber (z lewej), Arkadiusz Kurowski (z prawej) / fot. Mariusz Cofta

Polski konkurs jest certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI).

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.