fot. Olaf Kuziemka
Oczywiście, można zorganizować grilla przy piwie, względnie „szato karton”. Można też – i tak będzie o niebo lepiej – na popołudnie przy ruszcie przygotować zestaw win świetnie łączących się z grillowanymi klasykami. Oto moja biała piątka z aktualnej oferty Winnicy Lidla.
Tomasz Prange-Barczyński
Czasy, gdy grill kojarzył się głównie z kiełbaskami, kaszanką i karkówką dawno minęły. Na ruszt wrzucamy coraz więcej warzyw, ale też tofu, halloumi czy ryby. Białe wino staje się w tej sytuacji nieodzowne. Przyda się też do grillowanego kurczaka czy indyka. Winnica Lidla ma tu do zaproponowania dość szeroką i zróżnicowaną ofertę. Wina powinny być wyraziste, żeby przebić się przez mocne i dymne smaki, a przy tym całkowicie wytrawne, najlepiej z subtelną nutą cytrusów i ziół. Prezentujemy jednak także wina cięższe, pasujące do kuchni bardziej zdecydowanej.
Al-Cantàra, Etna Bianco, Occhi di Ciumi 2022
Kupaż carricante i grecanio z pokrytych wystygłą lawą północnych zboczy Etny. Najstarsze krzewy mają tu nawet ponad 80 lat. Wino jest świeże, o delikatnym charakterze, lekko dymne i świetnie kwasowe. Ma pomocną w połączeniach kulinarnych, lekko oleistą fakturę. Na grillowym przyjęciu zagra udany duet z morskimi, doprawionymi śródziemnomorskimi ziołami rybami, zieloną papryką czy cukinią. Będzie też dobrą parą do posypanego ziołami i polanego oliwą tofu z rusztu. (89,99 zł)
Collin Bourisset – La Chapelle de Guinchay, Mâcon-Lugny, Serpolet 2022
Gładkie, miękkie, nieco roślinne chardonnay z kolebki odmiany (wioska Chardonnay leży tuż obok Mâcon). Wino gładkie, o zaokrąglonych krawędziach i dość obfitej materii. Czyste, atrakcyjne, przyda się i do grillowanej ryby, i do hojnie doprawionej ziołami piersi kurczaka. Nie jest złym pomysłem podać je do przetrzymanych dłużej na ruszcie zielonych szparagów, zielonej papryki czy krążków cebuli. (59,99 zł)
Bodega Cuatro Rayas, Rueda, Longverdejo 2021
Nietypowe verdejo pozbawione typowych nut bananowo-zielonych. Intensywne, ładnie dojrzałe, o mineralnej nucie mokrego plażowego piasku. Na podniebieniu lekko już ewoluowane, z nutami maślanymi. Wino czyste, żywe, dość długie. Do grillowanych filetów z indyka i kurczaka, zamarynowanych uprzednio w jogurcie i ziołach, ale też do papryki i cukinii z rusztu. (79,99 zł)
Santadi, Valli di Porto Pino, Villa di Chiesa 2022
Tęgi, podbity beczką sardyńczyk. Oryginalne wino z rzadkiej odmiany nasco uprawianej na południu wyspy, w Sulcis. Powstało z późno zbieranych, przejrzałych gron. Jest więc mocne, dość krągłe, o umiarkowanym własnym aromacie, ale z mineralną nutą morską (sól, wodorosty). Ze względu na zawartość alkoholu wymaga solidnego wsparcia kulinarnego – najlepiej tłustej morskiej ryby. Idealnie, jeśli towarzyszyć jej będzie mocno zgrillowana, ale nie spalona cebula. (119,99 zł)
Kovács Nimród, Eger, Battonage Chardonnay 2018
Bardzo oryginalne, mocno już dojrzałe, wręcz ewoluowane chardonnay z Egeru od jednego z najbardziej cenionych producentów regionu. Dalekie od popularnych młodych win z tej odmiany pochodzących z innych części Europy czy z Nowego Świata. Obok wyrazistego akcentu maślanego zachowuje dużo dojrzałych nut owocowych, a nawet kwiatowych. Na podniebieniu pełne, soczyste, krągłe. Dość tęgie, długie, z dobrą kwasowością. Jeśli pozwalają na to ogrodowe warunki, warto je przelać do karafki i podawać nieprzesadnie zimne. Sprawdzi się jako towarzysz białych mięs, indyka, ale też wieprzowiny. Dodatek ziołowego masła tylko pomoże. Warto podać je do wegańskiej części menu: sprawdzi się z grillowanym, skąpanym w oliwie bakłażanem albo z opieczonymi nad ogniem połówkami pomidorów. (59,99 zł)
Opisane alkohole degustowałem w kwietniu podczas wydarzenia „Wino w Samym Centrum Wszechświata”, którego partnerem był Lidl. Zdjęcia butelek: Winnica Lidla