Najlepsze w Polsce pismo o winie
Ferment to zupełnie inny portal o winie – dynamiczny, na czasie, dla ludzi. Jesteśmy otwarci nie tylko na branżę, lecz również na stale rosnącą grupę amatorów wina, którzy chcą pić je świadomie. To dla nich śledzimy trendy winiarskie i gastronomiczne – te, które już do nas przyszły i te, które dopiero przyjdą.
W centrum naszego zainteresowania są nie gleby, roczniki czy technika winifikacji, lecz człowiek. Piszemy przede wszystkim o winiarzach, importerach, restauratorach, przedstawicielach winiarskiego biznesu, innowatorach i pasjonatach, dzięki którym wino nie przestaje być ciekawe.
Robimy to w sposób przystępny i komunikatywny. Zespół Fermentu, zaprawiony w szkoleniach dla różnych grup odbiorców, tworzy treści merytoryczne, umieszczając wino w jego naturalnym, użytkowym kontekście.
We create legendary wines for your pleasure & inspiration
Nasz zespół
Wojciech Bońkowski MW
Pisze o winie po polsku i angielsku od 1999 roku. Współtwórca przewodnika Wina Europy (2003, 2005, 2009), Magazynu Wino (2002–2010), Winicjatywy (2012) i Fermentu (2017). Juror m.in. Decanter World Wine Awards i 50 Great Greek Wines. Członek Académie Internationale du Vin. Od lutego 2023 pierwszy polski Master of Wine. Spróbował jednego dnia 289 win portugalskich i przeżył. Preferuje Włochy, Grecję, Austrię, tokaj, porto, szampana – niekoniecznie w tej kolejności.
Tomasz Prange-Barczyński
Inka Wrońska
Dziennikarka, redaktorka prowadząca portalu FermentMag.pl, zastępczyni redaktora naczelnego magazynu Ferment. Pismo o winie. Przez kilka lat naczelna magazynu Kuchnia, potem pracowała m.in. w magazynie Kontynenty oraz przewodniku Gault&Millau Polska; współpracowała też z Wydawnictwem Agora jako redaktorka książek. Prowadzi zajęcia dla słuchaczy Food Studies warszawskiego Uniwersytetu SWPS. Jej teksty o pochodzeniu nazw najsłynniejszych dań świata regularnie ukazują się na portalu Słówka. Magazyn o języku (wyborcza.pl).
Maciej Nowicki
O tym na jakiej degustacji aktualnie przebywa, podobno najłatwiej dowiedzieć się z jego Instagrama. Choć są tacy którzy uważają iż posiadł zdolność bilokacji. Polskie wino kocha miłością bezgraniczną, rozkładając je na czynniki pierwsze w tekstach i w mediach społecznościowych. Eksploruje też polskie winnice, prowadzi festiwale i seminaria, sędziuje w konkursach winiarskich i edukuje o rodzimym winiarstwie. Każdą pozostałą wolną chwilę poświęca na wina naturalne i odwiedziny na Morawach.
Ewa Rybak
Z wykształcenia iberystka, w Fermencie odpowiada za marketing oraz eventy degustacyjne zarówno o charakterze biznesowym, jak i przeznaczone dla konsumentów. Z branżą winiarską związana od ponad 15 lat. Pierwsza blogerka winiarska w Polsce, autorka rozdziału o Polsce w krajowym wydaniu Kursu wiedzy o winie Jancis Robinson i przekładów książek (Zrozumieć Wino, Wino i jedzenie). Jest współzałożycielką, współautorką koncepcji i dziennikarką Fermentu. Doświadczenia z tych wielu obszarów przekłada na skuteczną współpracę z regionami winiarskimi, importerami i dystrybutorami w zakresie promocji wina w Polsce; tworzy koncepcje atrakcyjnych wydarzeń winiarskich.
I was delighted with the wine tasting. Truly, these were the best Chardonnay and Carmener I’ve ever tasted. I enjoyed a wonderful and friendly atmosphere. Thank you for a great day. I will definitely be back again soon with my friends!
John Lee
Love, love, love! I absolutely adore your wine selection and friendly staff. Beautiful environment for wine tasting. No better place to spend a lovely evening with friends or loved ones. I’d like to come back again as soon as I can.
Layla Gordon
Wonderful wine gives me a good mood, and does not give heaviness in the legs and head. It looks elegant in a glass and helps to have fun flirting. I have been drinking my favorite wines from your vineyard since 2008 and couldn’t be any happier!