Skip to content Skip to footer
Loading wydarzenia

« Wszystkie wydarzenia

Szkoła Wina – Amarone

4 grudnia @ 18:30 - 20:30

Kochaj albo rzuć, ale szanuj. Tak można by streścić aktualny status Amarone della Valpolicella. Był czas, że werońscy winiarzy mieli ambicje, by Amarone było najlepszym i najbardziej prestiżowym winem na świecie. Produkowane unikatową metodą suszenia winogron na rodzynki wytrawne wino czerwone zdawało się odpowiadać na rynkowe potrzeby: mocy, intensywności, pełni owocu. Sprzedaż wystrzeliła, a Valpolicella stała się najbogatszą miejscówką winiarską Italii.

Potem wahadło mody wychyliło się mocno w stronę win znacznie lżejszych. Paradoksalnie wyszło to Amarone na korzyść. Dzisiaj produkowane wina mają więcej precyzji, lepszą równowagę, trafniej wyrażają miejscową tradycję i terroir. Zamiast przesadzonych alkoholowo-beczkowych potworków mamy coraz więcej win naprawdę finezyjnych, zrodzonych w winnicy, a nie przetwórni. To naprawdę świetny czas, by sprawdzić aktualną kondycję włoskiej legendy. Zapraszam – Wojciech Bońkowski MW

Szczegóły

Data
4 grudnia
Czas:
18:30 - 20:30
Kategoria:
Wejściówki:
https://fermentmag.pl/product/szkola-wina-l4-04-12-amarone/

Organizator

Ferment

Lokalizacja

Łaskawość Tytusa
Piękna 49
Warszawa,00-672Poland
+ Google Map
Sprawdź stronę Lokalizacja

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest tylko dla osób pełnoletnich.

Wchodząc na stronę akceptujesz naszą Politykę prywatności.