Opis
Żadna odmiana winorośli nie cieszy się takim prestiżem wśród ludzi zaangażowanych, co Pinot Noir. Najdalej posunięci w winomani nie piją w zasadzie nic innego. To ten entuzjazm wobec Pinota pomógł wywindować czerwone burgundy do rangi najdroższych i najbardziej poszukiwanych win świata. Na czym polega fenomen Pinota? Jest zdolny do największej delikatności: jedwabistej faktury, upajających kwiatowych bukietów, ostatecznej elegancji smaku. Ale kiedy wypada albo trzeba, potrafi być też dosadny: ziemisty, zwierzęcy, grzybowy, szorstki. Jest jedną z najbardziej wrażliwych na warunki naturalne odmian, ale zarazem adaptuje się z powodzeniem do różnych warunków: uprawia się go i w ciepłej Kalifornii, i nad chłodnym Bałtykiem. Jak żaden inny szczep oddaje też niuanse winifikacji. Czy Pinot rzeczywiście nie ma sobie równych? Odpowiem za pomocą dwunastu znakomitych win – Wojciech Bońkowski MW.
Lista win:
1. Bourgogne AOC
2. Burgundia Premier Cru
3. Burgundia Grand Cru
4. Austria
5. Niemcy
6. Oregon
7. Kalifornia
8. Chile
9. RPA
10. Australia
11. Nowa Zelandia
12. Polska!
(Lista win będzie precyzowana we wrześniu)
2 października
Łaskawość Tytusa, Piękna 49, 00-672 Warszawa
18:30-20:30
poziom 3/4