fot. Tomasz Prange-Barczyński
Tempo upływu czasu bywa dla nas szokujące, kiedy zdamy sobie sprawę, że od debiutu jakiejś piosenki lub filmu, który wciąż wydaje nam się nowy, minęło już 10 lat. Podobne wrażenie miałem, kiedy uświadomiłem sobie, że winiarskiemu projektowi Arianny Occhipinti stuknęły już dwie dekady.
Sławomir Sochaj
Arianna Occhipinti © Tomasz Prange-Barczyński
Spotkanie z jej winami było dla mnie przed laty – podobnie jak dla wielu fanów wina – wydarzeniem przełomowym, które otworzyło oczy na nową sycylijską falę. Od tamtego czasu wiele się zmieniło, na wyspie nastąpiła prawdziwa erupcja ekscytujących win, a Arianna zdążyła stać się jedną z najbardziej znanych winiarek świata. Przybyło jej też win. Dziś jeszcze mocniej przemawia w nich terroir, a linia Vino di Contrada powstała właśnie po to, by wybrzmiał charakter poszczególnych siedlisk (używanie ich nazw nie jest jeszcze uregulowane, toteż na winach pojawiają się skróty – SM, PT, FL i BB).
Jedno się wszakże nie zmieniło – Arianna pozostaje winiarką młodą pod każdym względem, pełną energii i charyzmatyczną. Miałem okazję przekonać się o tym w trakcie Sicilia en Primeur 2023, prezentacji nowych roczników sycylijskich win. Słuchając szczegółowych opowieści o jej nowych siedliskach i winach, ma się wrażenie, że odcinanie kuponów nie będzie jej pisane nigdy, a jej niespokojny duch będzie ją także w kolejnych dekadach popychał w stronę nowych projektów. I bardzo dobrze, bo jej frappato i grillo z pojedynczych contrad pokazują, że ciągłe poszukiwania popłacają, nic nie ujmując klasykom, takim jak Siccagno.
Od jakiegoś czasu wina Occhipinti mają w Polsce nowego importera – Natural Rascal.
Arianna Occhipinti Terre Siciliane Bianco SP 68 2022
Młody, ledwo zabutelkowany blend zibibbo (muskatu aleksandryjskiego) i albanello macerowany 2 miesiące na skórkach i dojrzewający w cemencie. Częstuje nutami cytrusów, pieprzu i zalążkiem owoców tropikalnych. Pikantny, z mocną dawką świeżości, jeszcze nieco zamknięty. ♥♥♥♡+
Arianna Occhipinti Terre Siciliane Vino di Contrada SM 2021
Nowość w talii siedlisk i szczepów Arianny. Unikatowe grillo, mocno wyróżniające się na tle innych win z tego szczepu głębią i aromatycznością. Pochodzi z 2-hektarowej winnicy w contradzie Santa Margherita u podnóża góry Arcibessi w Vittorii, nabytej przez Ariannę w 2016 roku. Wino macerowało na skórkach jeden dzień. Pachnie wybitnie śródziemnomorsko: cytrusami, zwłaszcza pomarańczą, kwiatami, morzem i popcornem. Potoczyste, z delikatną, podskórną energią przykrytą zmysłowym owocem, solidną kwasową strukturą i zaokrągloną fakturą. Wyżyny elegancji flagowego białego szczepu Sycylii (217 zł*). ♥♥♥♥♡
Arianna Occhipinti Terre Siciliane Vino di Contrada PT 2020
Frappato z historycznej contrady Pettineo, którą porastają 62-letnie krzewy. Tuf, wapień i piaskowiec dają z reguły gładsze, bardziej owocowe wina i tak jest w tym przypadku. W aromacie dominują czerwone owoce, kwiaty i odrobina lotnej kwasowości. Bardzo zmysłowe, soczyste i pijalne (245 zł). ♥♥♥♥+
Arianna Occhipinti Terre Siciliane Vino di Contrada FL 2020
Kolejna historyczna contrada – Fossa di Lupo – z owoców której Occhipinti robi wina od samego początku. W podłożu dominują brązowy piasek i zwarty wapień. Ekspozycja jest południowo-wschodnia, zapewniając winom wyrazistą kwasowość. Dostajemy tu mocniejszą strukturę, charakterny garbnik, nuty wiśni i kwiatów oraz słony akcent. Przy swojej mocarności ma spory potencjał gastronomiczny (245 zł*). ♥♥♥♥♡
Arianna Occhipinti Terre Siciliane Vino di Contrada BB 2020
Contrada Bombolieri o glebie gliniasto-wapiennej i podłożu z litego wapienia. W aromacie, oprócz nut czerwonych owoców, dostajemy więcej przyprawow i mięsa. Najbardziej otwarte, apetyczne i krągłe z całej trójki, z podobną co w FL zawartością tanin, ale wyraźniej zarysowaną mineralnością. Wciągające (245 zł*). ♥♥♥♥♡
Arianna Occhipinti Terre Siciliane Il Frappato 2021
Dobrze znane frappato pochodzące z 40-letnich winnic i dojrzewające w dużych dębowych beczkach ze slawońskiego dębu. Rocznik daje znać o sobie – wino jest jeszcze bardziej zamknięte, pieprzne, szczuplejsze, bardziej ziołowe. ♥♥♥♥
Arianna Occhipinti Sicilia Nero d’Avola Siccagno 2020
Nero d’Avola dojrzewające 22 miesiące w slawońskim dębie. Kto spodziewałby się po takim okresie intensywnych nut dębowych, byłby z pewnością zaskoczony. Wino jest czyste, precyzyjne, wertykalne, z piękną ekspresją owocu i mocną kwasowością. Nero inne niż wszystkie. ♥♥♥♥♡
Arianna Occhipinti Grotte Alte 2018
Klasyczny dla Vittorii blend frappato i nero d’Avola, który dojrzewał – uwaga! – 4 lata w dużych beczkach ze slawońskiego dębu. Także tutaj okres ten nie wpłynął w żaden sposób na czystość aromatu, sprawił za to, że wino jest już otwarte i bardzo pijalne. W aromacie znajdziemy wiśnię, jagody, przyprawy i grzyby. Z ładnie zaokrągloną taniną, lekką pikanterią i akcentem rosołowym. Kawał wina. ♥♥♥♥♡+
Na Sycylię podróżowałem na zaproszenie lokalnych winiarzy.