fot. materiały prasowe
Odzwierciedlające siedlisko sangiovese oraz wysokiej klasy albany, także te słodkie – te dwie kategorie win stanowią dzisiaj o jakościowej sile Romanii.
Sławomir Sochaj
W ostatnich latach produkcja wina w Romanii, podobnie jak w wielu innych apelacjach, systematycznie spada. Jednocześnie rośnie liczba najlepszych w teorii i praktyce sangiovese z pojedynczych podstref (MGA). Nieco wolniej, ale także rośnie produkcja win z flagowego białego szczepu albana.
Potwierdziła to ubiegłoroczna Vini ad Arte, prezentacja nowych roczników romańskich win, która miała dobyć się w maju, ale z powodu powodzi została przełożona na lipiec. Powódź była oczywiście jednym z głównych tematów w rozmowach z winiarzami. Wielu z nich poniosło straty, na szczęście nawet ci, których kataklizm dotknął najmocniej, nie muszą spisywać bieżącego rocznika na straty. Francesco Bordini z Villa Papiano, jeden z najlepszych winiarzy regionu, a jednocześnie jeden z tych, których winnice najmocniej ucierpiały, szacuje straty regionu w tegorocznych zbiorach na ok. 10%.
Nieodłączną częścią Vini ad Arte są wizyty we wpisanych na listę UNECO miejscach kultury, których w regionie nie brakuje. Tym razem padło na Biblioteca Malatestiana w Cesenie, pierwszą nowożytną bibliotekę udostępnioną publiczności, która do dzisiaj zachowała swój średniowieczny charakter. Pomimo godnej pochwały strategii wpisania wina w bogatą mozaikę kulturową regionu, trudno nie oprzeć się wrażeniu, że o sile romańskich win decyduje bardziej wpisanie ich w mozaikę światowych trendów. Poniżej 10 win od utalentowanych producentów, z których wszyscy doskonale poruszają się we współczesnej stylistyce, nie tracąc z horyzontu celu, jakim jest zrozumienie i wydobycie charakteru siedlisk z okolic Faenzy, Imoli i Ceseny.
Fattoria Zerbina Ravenna Tergeno Bianco 2022
100-procentowa albana od Cristiny Geminiani, niekwestionowanej gwiazdy regionu i wielkiej fanki szlachetnej pleśni (która i tu znalazła swoje miejsce). Pachnie melonem, cytrusami, mirabelką i miodem. Pomimo aż 23 g cukru na litr wino trudno zakwalifikować jako słodkie, głównie za sprawą wyrazistej kwasowości (8,5 g). Zniuansowane, pięknie wyważone, bez męczącej taniny, która jest problemem wielu win z tej odmiany, słonawe i osobne. ♥♥♥♥
Tre Monti Romagna Vitalba 2022
Absolutny klasyk – albana macerowana na skórkach i dojrzewająca w gruzińskich amforach. Najnowszy rocznik jest nieco bardziej rustykalny od poprzednich. Dominują w nim miód, śliwka, morela i wędzonka. Mocno wyczuwalne są także solidny cukier resztkowy, chropowata tanina oraz drobnoziarnista, amforowa faktura. ♥♥♥♥
Pandolfa Noelia Ricci Romagna Sangiovese Superiore Predappio Il Sangiovese 2022
Charakterystyczny dla górskiego Predappio mineralny sznyt i niezmącona beczką precyzja – wino dojrzewało wyłącznie w stali i cemencie. Aromat jest wiśniowo-ziołowy, delikatnie balsamiczny. Zza drobnej, ale wyrazistej taniny wyziera już świetnej jakości owoc. Z apetycznym, słono-rosołowym akcentem. ♥♥♥♥+
Fattoria Zerbina Romagna Sangiovese Marzeno Poggio Vicchio 2021
Atrakcyjny, śródziemnomorski aromat spod znaku jagód, fiołków, czereśni i lawendy. To sangiovese mocno wytrawne, precyzyjne, napięte, wertykalne, z drobną taniną. Doskonałe już dzisiaj, ale będzie się pięknie starzeć. ♥♥♥♥+
Villa Papiano Romagna Sangiovese Modigliana Vigna Beccaccia 2021
Balsamiczna, ziołowa interpretacja górskiego siedliska z Modigliany, niedaleko granicy z Toskanią. Wino dojrzewało wyłącznie w cemencie. W aromacie dominują wiśnie, truskawki, kwiaty. Mocna struktura, finezja i spory potencjał. ♥♥♥♥+
Chiara Condello Romagna Sangiovese Predappio Riserva Le Lucciole 2020
Regularnie jedno z najlepszych sangiovese regionu. Pochodzi z niespełna hektarowej winnicy w Predappio. Spędziło 2 lata w kadziach ze slawońskiego dębu. Pachnie wiśnią, stajniem, tymiankiem i nutą ziemistą. Piękna, kaskadowa ekspresja owocu, przestrzeń i oddech. Złożone, strukturalne i proszące się o kilka lat cierpliwości. ♥♥♥♥♡
Fattoria Nicolucci Romagna Sangiovese Superiore Riserva Predappio Vigna del Generale 2020
Sangiovese z nieformalnego, 2,5-hektarowego cru porośniętego przez 90-letnie krzewy. Dojrzewało dwa lata w dużych dębowych kadziach. Zdominowane przez aromaty wiśnii, jagód, żurawiny, fiołka i tymianku. Niezwykle precyzyjne, złożone, z subtelną taniną i fenomenalną głębią owocu. ♥♥♥♥♡
Pertinello Romagna Sangiovese Superiore Predappio Il Pertinello 2020
Znowu Predappio, ale nieco lżejsza kategoria wagowa. Wino dojrzewało częściowo w stali, częściowo w cemencie. Ma wiśniowo-pestkowy aromat, drobniutką taniną i bardzo wysoki współczynnik pijalności. Apetyczne i subtelne. Jedno z największych zaskoczeń degustacji. ♥♥♥♥
San Patrignano Romagna Sangiovese Superiore Riserva Avi 2020
Strukturalne, mięsiste sangiovese od dobrze znanego w Polsce producenta. Spędziło 15 miesięcy w dębie. Wyposażone w ładny, perfumowany aromat wiśni, żurawiny i ziół. Z wysoką kwasowością, zwartą fakturą i szczyptą lukrecji w finiszu. ♥♥♥♥♡
Fattoria Zerbina Romagna Albana Passito AR 2018
Jedno z najwybitniejszych win regionu i czołówka najlepszych słodkich win Italii. Bezkonkurencyjne w swojej kategorii pod względem bogactwa, złożoności i zawartości szlachetnej pleśni. Pachnie suszonymi owocami, pigwą, ananasem i melonem. Gęsta faktura, słony akcent i solidna kwasowość. Mnóstwo cukru i jeszcze więcej klasy. ♥♥♥♥♡+
Źródło win: do Romanii podróżowałem na zaproszenie miejscowych winiarzy.