- To wydarzenie już się odbyło
Szkoła Wina – Pinot Noir
2 października @ 18:30 - 20:30
Żadna odmiana winorośli nie cieszy się takim prestiżem wśród ludzi zaangażowanych, co Pinot Noir. Najdalej posunięci w winomani nie piją w zasadzie nic innego. To ten entuzjazm wobec Pinota pomógł wywindować czerwone burgundy do rangi najdroższych i najbardziej poszukiwanych win świata. Na czym polega fenomen Pinota? Jest zdolny do największej delikatności: jedwabistej faktury, upajających kwiatowych bukietów, ostatecznej elegancji smaku. Ale kiedy wypada albo trzeba, potrafi być też dosadny: ziemisty, zwierzęcy, grzybowy, szorstki. Jest jedną z najbardziej wrażliwych na warunki naturalne odmian, ale zarazem adaptuje się z powodzeniem do różnych warunków: uprawia się go i w ciepłej Kalifornii, i nad chłodnym Bałtykiem. Jak żaden inny szczep oddaje też niuanse winifikacji. Czy Pinot rzeczywiście nie ma sobie równych? Odpowiem za pomocą dwunastu znakomitych win – Wojciech Bońkowski MW.